Business Internaţional

Oligarhii ruşi reuşesc să oprească acordul dintre BP şi Rosneft pentru exploatări petrolifere în zona Arctică

Oligarhii ruşi reuşesc să oprească acordul dintre BP şi Rosneft pentru exploatări petrolifere în zona Arctică a căzut

Autor: Mediafax

17.05.2011, 11:49 196

Încercarea BP de a obţine o poziţie solidă în exploatareazăcămintelor petrolifere offshore ale Rusiei din zona Arcticăprintr-un acord cu compania de stat Rosneft a eşuat, după ce grupulbritanic nu a reuşit să se înţeleagă cu partenerii din jointventure-ul TNK-BP, transmite Reuters, citată de Mediafax.

Directorul general al BP, Bob Dudley, a anunţat cu mult optimismîn luna ianuarie acordul cu Rosneft, încercând să demonstreze căgrupul britanic îşi poate încă asigura creşterea, chiar şi dupădeversarea catastrofală de anul tercut din Golful Mexic, care acondamnat compania la despăgubiri şi cheltuieli uriaşe.

Dudley a declarat marţi că BP nu a reuşit să ajungă la oînţelegere cu partenerii din TNK-BP privind tranzacţia cuRosneft.

Partenerii BP în TNK-BP, patru oligarhi ruşi reprezentanţi deconsorţiul Alfa-Access-Renova (AAR), au contestat acordul cuRosneft şi au încercat să-l blocheze în justiţie.

BP şi Rosneft au făcut o ultimă încercare de a forţa oînţelegere printr-o ofertă de preluare a paticipaţiei AAR laTNK-BP.

Companiile nu au ajuns însă la un acord cu partenerii dinTNK-BP, iar Rosneft a decis să se retragă din alianţa cu BP şi săcaute alţi parteneri pentru a explora blocurile offshore din zonaArctică, au declarat surse apropiate societăţii de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO