Oligarhii ruşi reuşesc să oprească acordul dintre BP şi Rosneft pentru exploatări petrolifere în zona Arctică

Autor: Mediafax 17.05.2011

Încercarea BP de a obţine o poziţie solidă în exploatarea zăcămintelor petrolifere offshore ale Rusiei din zona Arctică printr-un acord cu compania de stat Rosneft a eşuat, după ce grupul britanic nu a reuşit să se înţeleagă cu partenerii din joint venture-ul TNK-BP, transmite Reuters, citată de Mediafax.

Directorul general al BP, Bob Dudley, a anunţat cu mult optimism în luna ianuarie acordul cu Rosneft, încercând să demonstreze că grupul britanic îşi poate încă asigura creşterea, chiar şi după deversarea catastrofală de anul tercut din Golful Mexic, care a condamnat compania la despăgubiri şi cheltuieli uriaşe.

Dudley a declarat marţi că BP nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu partenerii din TNK-BP privind tranzacţia cu Rosneft.

Partenerii BP în TNK-BP, patru oligarhi ruşi reprezentanţi de consorţiul Alfa-Access-Renova (AAR), au contestat acordul cu Rosneft şi au încercat să-l blocheze în justiţie.

BP şi Rosneft au făcut o ultimă încercare de a forţa o înţelegere printr-o ofertă de preluare a paticipaţiei AAR la TNK-BP.

Companiile nu au ajuns însă la un acord cu partenerii din TNK-BP, iar Rosneft a decis să se retragă din alianţa cu BP şi să caute alţi parteneri pentru a explora blocurile offshore din zona Arctică, au declarat surse apropiate societăţii de stat.