Business Internaţional

Olandezii de la ING isi regandesc afacerile si vor sa obtina 8 miliarde de euro din vanzarea de active

Olandezii de la ING isi regandesc afacerile si vor sa obtina 8 miliarde de euro din vanzarea de active
09.04.2009, 17:48 27

ING Groep, cea mai importanta firma olandeza de servicii financiare, planuieste sa obtina 8 mld. euro prin vanzarea de active, dupa ce anul trecut a primit bani de la stat din fondul destinat ajutorarii sistemului bancar, scrie Bloomberg.

ING se asteapta ca "in timp" sa vanda intre 10 si 15 afaceri pe care le detine in portofoliu, "si in masura in care conditiile pietei vor fi prielnice", sa obtina intre 6 si 8 mld. euro, potrivit declaratiilor companiei cu sediul la Amsterdam.
"Un grup de afaceri mici, fara perspective de viitor in ceea ce priveste o pozitie de lider pe pietele pe care activeaza, consuma un volum disproportionat de capital", a anuntat ING. Vanzarea acestor unitati va permite firmei sa obtina aproximativ 4 mld. euro sub forma de capital, bani blocati in aceste afaceri, potrivit informatiilor companiei.
Firma, a carei istorie debuteaza in 1743, a anuntat in luna februarie ca isi va trece inca o data sub lupa operatiunile, dupa ce in trimestrul al patrulea al anului 2008 a postat pierderi de 3,71 mld. euro, pentru a doua oara dupa 1991. Pierderile din trimestrul al treilea, primele pierderi inregistrate de companie din momentul crearii acesteia in 1991 la Amsterdam, au fost in valoare de 478 mil. euro sau 22 de centi per actiune, conform informatiilor oferite de ING. Afacerea de retail a ING in Ucraina va fi una dintre sacrificate, in timp ce diviziile de asigurari de viata din China si Japonia sunt inca supuse analizei. In Statele Unite ING va studia o serie de "optiuni strategice" pentru a stabili viitorul grupului aici.
ING a obtinut deja 1,4 mld. euro in luna februarie in urma vanzarii unei participatii de 70% din ING Canada, cea mai importanta companie de asigurari de imobile si de accidente din tara. Dupa anuntul facut de companie actiunile ING au urcat cu 8,9%, pana la un pret de 5,73 euro per actiune in cadrul sedintei de tranzactionare de la Amsterdam, valoarea companiei ridicandu-se la 11,8 mld. euro.
Actiunile ING au pierdut 22% de la inceputul anului pana in prezent la bursa din Amsterdam unde sunt tranzactionate, evolutia sa fiind mai slaba decat cea a indicelui Dow Jones Stoxx Insurance 600, alcatuit din 37 de companii, care in decursul aceleiasi perioade s-a depreciat cu 20%.
 
A inceput anul cu rezultate bune
Rezultatele companiei olandeze in primul trimestru al acestui an sunt semnificativ mai bune decat in ultimele trei luni ale lui 2008, a spus directorul executiv desemnat, Jan Hommen.
ING a primit de la guvern o linie de credit in valoare de 10 mld. euro in luna octombrie si a decis sa ii transfere statului riscurile majoritatii activelor ipotecare de tip Alt-A, cea de-a doua categorie de risc dupa cele subprime, si totodata cele mai riscante operatiuni ale grupului olandez.
Guvernul a primit in schimbul acestei achizitii actiuni preferentiale care nu acorda drept de vot, insa ofera dreptul de a numi doi reprezentanti in board-ul de conducere al ING format din 12 locuri.
Compania a eliminat deja mai mult de jumatate dintre cele 7.000 de locuri de munca pe care planuia sa le desfiinteze pentru a putea reduce anul acesta costurile operationale cu 1 mld. euro. Compania declarase anterior ca ar putea fi nevoita sa vanda active in valoare de pana la 3 mld. euro.
 
Focus pe diviziile din Polonia, Romania si Turcia
In ceea ce priveste viitorul, divizia bancara a grupului doreste sa se concentreze pe operatiunile pe care le detine in regiunea Benelux, alaturi de cele din Polonia, Romania si Turcia. In ceea ce priveste divizia de asigurari, ING isi va canaliza fortele pe serviciile de asigurari de viata si de pensii din statele Benelux, cele din Europa Centrala, America Latina si Asia. Compania a decis ca unitatea bancara sa opereze separat de cea de asigurari, "ambele ramanand insa sub protectia grupului, pentru a se reduce complexitatea", a anuntat ING.
"Este bine ca Jan Hommen reintoarce ING la origini si reduce complexitatea", a spus Edwin Slaghekke de la Delta Lloyd Asset Management al Aviva din Amsterdam. "Este posibil ca, in timp, el sa ia in considerare posibilitatea de a separa ING intr-o banca si o companie de asigurari."
Jan Hommen, directorul executiv al grupului, a infirmat posibilitatea ca ING sa se separe. El a mai spus ca unitatea de online-banking a grupului din Statele Unite este una dintre oportunitatile de crestere ale ING din afara Europei. Divizia germana de internet banking este "una dintre conducatoarele de pluton ale grupului", potrivit informatiilor companiei.
Grupul planuieste sa integreze unitatile de management al investitiilor din Europa, America si Asia si sa includa in sistem managementul investitiilor imobiliare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO