Business Internaţional

Olanda speră să obţină 15 mld. euro din privatizarea ABN Amro, în pierdere cu jumătate

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Vlad Popescu

25.08.2013, 21:32 650

Guvernul olandez speră să obţină până la 15 miliarde euro din privatizarea băncii ABN Amro, faţă de o investiţie de 21,7 miliarde euro a statului, astfel rezultând o posibilă pierdere de 6,7 miliarde euro pentru contribuabili.

În Olanda, guvernul a sprijinit companiile financiare cu pes­te 95 miliarde euro începând din 2008, sumă care include ga­ranţii de stat şi infuzii de capital. În luna februarie a acestui an, executivul a investit 3,7 miliarde de euro şi a naţionalizat SNS Reaal, a patra bancă din ţară, ajunsă în pragul colapsului din cauza pierderilor generate de credite şi investiţii imo­bi­liare. ING a primit un bailout de 10 miliarde de euro în octom­brie 2008, iar în ianuarie 2009 a transferat la guvern ris­cu­rile unor active ipotecare americane de 21,6 miliarde euro.

ABN Amro va avea la dis­poziţie un termen de aproxi­ma­tiv un an pentru a pre­găti privatizarea, a de­cla­rat într-un co­mu­nicat mi­nis­trul olandez al finanţelor, Jeroen Dijsselbloem, potri­vit Bloomberg.

Guvernul olandez va eva­lua apoi dacă sunt înde­plinite con­diţiile de vânzare şi ar putea efectua privati­za­rea în trei tranşe, a adăugat oficialul.

ABN Amro a înglobat în 2008 operaţiunile bancare şi de asi­gurări din Olanda ale grupului Fortis, ajuns în colaps.

Dijsselbloem a precizat că statul a investit 21,7 mld. euro până în prezent la ABN Amro. Vânzarea băncii cu o pier­dere semnificativă, de 6,7 mld. euro, va fi o chestiune deli­cată din punct de vedere politic în Olanda, unde populaţia este deja nemulţumită de creşterea taxelor şi măsurile de austeritate.

„Dacă Parlamentul va fi de acord, prima oportunitate pen­tru o listare va fi prima jumătate a anului 2015. Planurile minis­trului reprezintă primul pas spre trecerea în proprietate privată“, a comentat într-un comunicat preşedintele ABN Amro, Gerrit Zalm.

Guvernele vest-europene care au fost nevoite să salveze băncile cu bani publici în timpul crizei, devenind acţionari, analizează posibilităţi de privatizare a participaţiilor preluate la instituţiile de credit. Marea Britanie se pregăteşte să-şi reducă participaţia de peste 41% deţinută la grupul bancar Lloyds, în timp ce privatizarea Royal Bank of Scotland, unde statul deţine peste 80% din acţiuni, este încă o perspectivă îndepărtată.

În Olanda, activele industriei financiare depăşesc de peste patru ori Produsul Intern Brut, în pofida declinului înregistrat în urma crizelor din ultimii ani. Guvernul olandez a cheltuit iniţial 16,8 miliarde euro pentru a prelua operaţiunile Fortis, însă costul bailout-ului a crescut ulterior, fiind necesare noi intervenţii pentru stabilizarea băncii.

O comisie parlamentară a apreciat anul trecut că preţul plătit de guvern pentru stabilizarea sistemului financiar în urma colapsului Fortis a fost prea ridicat şi nu este justificat de valoarea economică creată.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO