Business Internaţional

Oferte publice: companii optimiste pe o piata pesimista

08.07.2004, 00:00 17

Virgin Mobile, proprietatea miliardarului Richard Branson si France Telecom SA sunt printre companiile europene de top care planuiesc sa vanda in aceasta luna actiuni in valoare de circa 4 miliarde de dolari, in ciuda declinului ofertelor publice initiale in preferintele investitorilor.
Virgin Mobile, al cincilea operator de telefonie mobila din Marea Britanie, a lansat ieri o oferta publica de vanzare de actiuni in valoare de 279 milioane lire sterline (516 milioane dolari). Tot ieri, France Telecom a stabilit pretul final al actiunilor care fac obiectul ofertei publice a diviziei sale de pagini aurii. Luni, Premier Foods, producatorul ceaiului Typhoo si al untului de arahide Sun-Pat, a lansat o oferta publica in valoare de 300 milioane lire sterline.
123 companii europene au vandut in prima jumatate a anului, prin oferte publice initiale, 20 miliarde dolari. In prezent, actiunile a o treime din aceste companii sunt cotate la un pret inferior celui de oferta. In luna iulie, companiile incearca sa obtina jumatate din suma stransa in luna precedenta.
"Lumea intra in panica, gandindu-se ca se inchide robinetul", a declarat Andy Brough, manager de fond la Schroder Investment Management, din Londra, care administreaza echivalentul a 6,5 miliarde de dolari. "Incearca sa scape de ele cat mai repede cu putinta".
M&C Saatchi Plc. din Marea Britanie, agentia de publicitate fondata de fratii Maurice si Charles Saatchi si Probitas Pharma SA, al patrulea producator mondial de produse derivate din plasma sanguina, se numara printre cele 7 companii europene care se pregatesc sa lanseze in aceasta luna oferte publice de cumparare de actiuni.
Ofertele publice au succes daca "vin cu un pret decent", este de parere Dirk Thiels, de la KBC Asset Management.
Deutsche Post AG, cel mai mare serviciu postal din Europa, a fost nevoita sa reduca suma pe care incercase sa o obtina printr-o oferta publica a diviziei sale Deutsche Postbank AG luna trecuta, dupa ce investitorii s-au aratat reticenti la pret. Si Enel SpA, cea mai mare companie de utilitati din Italia, a vandut actiunile Terna SpA la un pret mai redus, pentru a dezmorti interesul investitorilor.
Vanzarea de catre Branson a 37% din Virgin Mobile da companiei o valoare de piata de 713 milioane lire sterline. JP Morgan Chase&Co, impreuna cu Morgan Stanley, administreaza oferta publica.
Oferta pregatita de France Telecom ar putea aduce companiei 1,79 miliarde euro. Aceasta ar fi cea mai mare oferta publica initiala din Franta, dupa cea a Autoroutes du Sud de la France SA, din martie 2002, in valoare de 2,7 miliarde de euro.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO