Business Internaţional

OCDE şi-a revizuit în creştere estimările privind recuperarea economică, alimentate de progresele vaccinurilor anti-coronavirus: China va continua să îşi consolideze poziţia de mare putere economică

OCDE şi-a revizuit în creştere estimările privind...

Autor: Eduard Ivanovici

05.12.2020, 19:45 138

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) se aşteaptă ca economia mondială să crească rapid în următorii doi ani, produsul intern brut (PIB) urmând să se întoarcă la nivelul de dinainte de criză spre sfârşitul lui 2021, anunţă CNBC.

„Pentru prima dată de la începutul pandemiei, există speranţă pentru un viitor mai bun”, a declarat OCDE, citând progresul înregistrat de vaccinurile anti-COVID-19 şi măsurile fără precedent pe care le-au implementat guvernele în ideea de a diminua impactul măsurilor de distanţare socială.

Organizaţia celor mai dezvoltate state din lume estimează că economia globală va suferi un declin de 4,2% în 2020, în condiţiile în care ultima previziune – lansată în septembrie – reflecta o scădere de 4,5%.

PIB-ul va creşte în medie cu 4,2% în 2021 şi cu 3,7% în 2022, însă „incertitudinile vor rămâne în picioare” o perioadă, OCDE cerându-le autorităţilor să susţină grupurile defavorizate, în special copiii, şi business-urile afectate de restricţii, în ideea de a reduce „cicatricile pe termen lung” ale coronavirusului.

China va conduce recuperarea la nivel global

OCDE spune că recuperarea economică va fi inegală de-a lungul planetei şi va genera, cel mai probabil, serie de „schimbări permanente în economia mondială”.

Astfel, China va reprezenta circa o treime din creşterile economice de anul viitor, în timp ce contribuţia Europei şi Americii de Nord va continua să scadă. China va termina anul 2020 fiind singura economie majoră care a înregistrat creşteri (plus 1,8%), spune organizaţia cu sediul în Paris.

În 2021, a doua cea mai mare economia a lumii poate creşte cu 8% şi cu până la 4,9% în 2022. Prin comparaţie, SUA vor anunţa o contracţie economică de 3,7% pentru anul 2020, urmând să înregistreze un plus de 3,2% şi 3,5% în 2021 şi, respectiv, 2022.

De asemenea, statele din zona euro vor suferi până la sfârşitul anului un declin de 7,5% al PIB-ului, crescând în medie cu 3,45% în următorii doi ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO