Business Internaţional

O veste bună: FMI îşi schimbă predicţiile privind creşterea economiei globale în 2021. Organizaţia prognozează o creştere de 5,5%, faţă de 4,2% cât se preconiza iniţial

FMI şi-a majorat prognoza de creştere a economiei globale la 5,5% în acest an şi 4,2% în 2022, anunţă BBC. 

Actualizarea globală reflectă - pe lângă evoluţia vaccinării - măsurile de cheltuieli guvernamentale anunţate spre sfârşitul anului trecut, în special în Statele Unite şi Japonia. Ambele state beneficiază de îmbunătăţiri semnificative în noua prognoză, estimarea fiind că vor reveni la nivelul pre-pandemie, de la sfârşitul anului 2019, la finele acestui an.

În schimb, FMI afirmă că activitatea din Marea Britanie şi zona euro va rămâne probabil sub nivelul pre-pandemic până în 2022.

FMI se aşteaptă, de asemenea, la performanţe divergente pentru ţările în curs de dezvoltare. Limitarea virusului de către China şi investiţiile publice au contribuit la o recuperare puternică. China a reuşit să evite o contracţie economică anul trecut, deşi rata sa de creştere a scăzut brusc faţă de anii precedenţi.

Mai greu va fi pentru economiile în curs de dezvoltare care se bazează pe turism sau pe vânzarea de petrol. Cererea pentru ambele a fost afectată foarte puternic de pandemie şi este probabil să revină încet la normal.

Ţările bogate se vor reface mai repede decât naţiunile în curs de dezvoltare. Aceasta reflectă accesul lor mai rapid la vaccinuri şi faptul că au reuşit să ofere ceea ce economistul-şef al FMI, Gita Gopinath, numeşte sprijin mai extins.

„Având în vedere că economiile avansate se vor recupera în general mai repede, progresele realizate în direcţia convergenţei în ultimul deceniu sunt expuse riscului de inversare”, spune Gopinath.

Etichete: fmi,prognoze,

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.