Business Internaţional

O supermaşină Bugatti, un hotel Hilton şi Insulele Chagos: motivele extraordinare pentru care părţi din Marea Britanie falimentează

O supermaşină Bugatti, un hotel Hilton şi Insulele...

Autor: Catalina Apostoiu

11.09.2023, 22:12 1387

Ce au în comun o supermaşină Bugatti, un hotel Hilton şi Insulele Chagos? Toate apar pe o listă lungă şi din ce în ce mai bizară de poveşti din spatele crizei financiare ce a cuprins autorităţile locale din Marea Britanie, scrie Bloomberg.

Deşi notificări din partea consi­liilor în care se declară falimentul efectiv al acestora au apărut în mod constant în ultimii ani, anunţul recent al consiliului oraşului Birmingham a provocat cea mai mare nelinişte.

Liderii celei mai mari autorităţi locale din Europa au admis recent că aceasta se confruntă cu „provocări fi­nanciare fără precedent“, toate chel­tu­ielile noi, cu excepţia celor pe servi­cii de bază, fiind stopate în încercarea de redresare a situaţiei.

Al doilea mare oraş al Marii Bri­tanii are o factură de plată de 760 mi­li­oane de lire sterline după ce o deci­zie a Curţii Supreme din 2012 a dat câştig de cauză unul grup alcătuit în mare parte din angajate care nu au beneficiat de bonusuri acordate an­ga­jaţilor din roluri în mod tradiţional dominate de bărbaţi.

Birmingham a dat însă vina şi pe cererea în creştere de servicii sociale, presiuni inflaţioniste şi reduceri dra­matice ale veniturilor din taxe pe com­panii. Consiliile s-au împrumutat peste 133 miliarde de lire sterline în total, iar acest lucru devine o nouă durere de cap pentru premierul Rishi Sunak îna­in­tea alegerilor aşteptate anul viitor.

Unii susţin că problemele consi­lii­lor derivă din reducerile operate când conservatorii au intrat la putere cu 13 ani în urmă. Era de austeritate lansată de coaliţia lui David Came­ron a fost brutală pentru consilii. În faţa reducerii granturilor centrale, unele au ales să rişte. Multe s-au îm­prumutat pentru a-şi completa veni­turile şi au investit în centre comer­cia­le, birouri şi aeroporturi, politici combătute acum de Trezorerie.

Consiliul din Woking Borough a investit în principal în proiectul Vic­toria Square, care a inclus zgârie-nori şi un hotel Hilton. Între timp, în toam­na anului trecut Thurrock Coun­cil din Essex a admis că are pro­bleme financiare după pierderi din investiţii de cel puţin 275 milioane de lire sterline. Banii publici investiţi într-o companie de parcuri solare au fost mai apoi cheltuiţi pe un avion privat şi o supermaşină Bugatti.

Noi notificări de faliment sunt aş­teptate, unele consilii având niveluri năucitoare ale datoriilor.

Consiliul Crawley Borough a avertizat guverul că are în faţă o criză de finanţare dacă va fi forţat să adăpostească un număr mare de oameni proveniţi din insulele Chagos pe fondul unei dispute între Marea Britanie şi Mauritius.

Woking şi Thurrock se numără printre cele care au acumulat cele mai mari niveluri de datorii pe cap de locuitor. Date guvernamentale arată că autorităţile locale din Spelthorne, Warrington, Barking & Dagenham şi Aberdeen s-au împrumutat de asemenea peste 1 miliard de lire sterline chiar în momentul în care costurile de finanţare la nivel mondial au început să urce în forţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO