Business Internaţional

O recesiune precum cea din SUA are loc o data la 100 de ani

13.01.2009, 16:38 13

Economistii americani si-au redus semnificativ estimarile privind cresterea economica a SUA pentru acest an, apreciind ca strategii Fed nu vor putea majora dobanzile pana in 2010, scrie Bloomberg.

Cea mai importanta economie a lumii s-ar putea contracta cu 1,5% in 2009, cu 0,5% mai mult fata de estimarile de luna trecuta, iar declinul economic este de natura sa impinga rata inflatiei dincolo de nivelul considerat de unii oficiali ai Fed ca asigurand stabilitatea preturilor.
"Este foarte greu sa pui totul la punct pentru a schimba cursul economiei in prima jumatate a anului", a afirmat Bruce Kasman, economist-sef al JP Morgan Chase in New York. "Ne aflam in mijlocul unui fenomen extrem de profund", a mai spus Kasman.
Cat de repede va reusi SUA sa puna capat perioadei de declin economic depinde, in mare masura, de pachetul de stimulare economica in valoare de 775 mld. dolari (582,1 mld. euro) propus de Barack Obama, presedintele ales facand in prezent presiuni asupra Congresului sa aprobe masurile luna viitoare. Potrivit estimarilor, pachetul de masuri va incerca sa puna capat celei mai lungi perioade de recesiune de la al Doilea Razboi Mondial pana acum.
"Criza din prezent are loc o data la un secol, asa ca va avea parte de o reactie care mai poate fi vazuta doar peste o suta de ani de acum incolo", a afirmat Ian Morris, economist-sef pe Statele Unite la HSBC Securities USA in New York. "Cursa s-ar putea dovedi extrem de dificila", in functie de amploarea si de perioada in care va fi aplicat stimulentul financiar, a mai spus Morris.
Produsul Intern Brut al SUA a inregistrat o scadere anuala de 5% in ultimele trei luni ale lui 2008 si ar putea sa se reduca cu 3% in acest trimestru, raportand o scadere cu 0,8% in urmatoarele trei luni. Pachetul legislativ al lui Obama privind reducerea cheltuielilor si a taxelor ar putea duce la o crestere a PIB-ului SUA cu peste 3,7% pana la sfarsitul lui 2010.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO