Business Internaţional

O piesa de colectie: apartamentul lui Eltin

13.08.2003, 00:00 17



Colectionarii de articole cum ar fi o rochie purtata de printesa Diana sau o chitara ce a apartinut lui Jimi Hendrix ar putea fi interesati de ultima "bijuterie" ce a aparut pe piata: un apartament in care a locuit Boris Eltin.



Apartamentul nu se afla in Kremlin, Barvika sau in districtul Krilatskoye, unde se afla domiciliul oficial al fostului presedinte rus, acum in v=rsta de 72 de ani, ci un apartament spatios de cinci camere in orasul Ekaterinburg, unde Eltin a fost un lider local al Partidului Comunist inainte de a fi transferat la Moscova in 1985. #leadend#



Un anunt de v=nzare a fost publicat pe web site-ul agentiei imobiliare Atomstroikomplex a orasului respectiv. Titlul anuntului este scris cu litere mari, rosii: "Oferta speciala! De v=nzare un apartament al Primului Presedinte".



Actualul proprietar este o "persoana privata" care doreste sa-si pastreze anonimatul, a declarat prin telefon un agent al Atomstroikomplex.



Agentul imobiliar, ce a refuzat sa-si precizeze numele, nu a mentionat pretul la care este v=ndut apartamentul , spun=nd ca acesta este discutat in particular cu potentialii cumparatori, dar numai cu acei care vin in Ekaterinburg pentru a vedea proprietatea.



Anuntul publicat de agentie scoate in evidenta "vederea panoramica" asupra unui lac al orasului, a rezidentei guvernatorului regional, a unui cinematograf si a unui dig. Apartamentul, ce are 167 de metri patrati, se afla la etajul patru al unei cladiri de sase etaje, av=nd camere luminoase si patru balcoane, se mentioneaza in anunt. Cladirea dispune si de o curte linistita, de servicii de supraveghere permanenta, de o piscina si o camera de biliard.



Agentul imobiliar a mai declarat ca apartamentul este partial mobilat, dar nu a mentionat daca mobila a apartinut sau a fost folosita de Eltin.



De la lansarea acestui anunt in luna iunie, agentia a primit apeluri permanente, insa majoritatea celor interesati erau reporteri ai unor posturi de televiziune, conform agentului imobiliar.



Apartamentele din cele mai importante cladiri din centrul orasului Ekaterinburg au un pret de 1.200 de dolari pe metru patrat, conform agentilor imobiliari locali. Preturile apartamentelor din zona unde a locuit Eltin tind sa scada catre 1.000 de dolari pe metru patrat din cauza designului demodat al cladirilor si necesitatii renovarii acestora. Insa, datorita legaturii cu Eltin, pretul va creste probabil considerabil de mult.



Detinerea unui apartament ce a apartinut unui inalt oficial al erei sovietice pare sa fi devenit o adevarata moda in r=ndul celor mai bogati oameni din Rusia. Astfel, agentiile imobiliare c=stiga sume foarte mari de pe urma unor astfel de tranzactii. De exemplu, ofertele pentru apartamentul fostului lider al partidului comunist Iuri Andropov au atins ordinul a milioane de dolari de la un pret initial de 400.000 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO