Business Internaţional

O nunta care uneste doua ideologii: fiica comunistului sedusa de un milionar dotcom

10.11.2003, 00:00 16

Cercurile elitei chineze au fost recent scandalizate de vestea nuntii secrete dintre fiica presedintelui Chinei si un milionar cu afaceri legate de Internet. Mariajul dintre Hu Haiqing, fiica actualului presedinte chinez si Daniel Mao, magnatul de la Sina.com a avut loc in luna septembrie in Hawaii, conform unor cunoscuti ai celor doi, citati de Wall Street Journal Europe.


Mania secretelor
Nu se cunosc prea multe detalii si parte din apropiatii cuplului sustin ca nici nu stiau de sentimentele celor doi pana la nunta. De la aflarea stirii, subiectul a facut deliciul barfelor in cadrul clasei de conducere din China, care include, pe langa familiile demnitarilor, un grup de intreprinzatori tineri si cu averi considerabile. Toata lumea vorbeste despre asta. Ei ar fi trebuit sa pastreze secretul, dar Mao nu s-a putut abtine , spune o sursa apropiata celor doi.



Unul dintre apropiati spune ca a aflat de nunta printr-un sms primit de la Daniel Mao care-l anunta ca se afla in luna de miere in Hawaii. Fiica presedintelui pare sa fi fost si mai discreta, conform spuselor unei prietene apropiate care sustine ca a primit un e-mail de la aceasta, cu anuntul casatoriei, dar fara detalii legate de identitatea sotului.


Prin traditie, conducatorii Chinei pastreaza secretul in privinta vietii personale, facand cunoscute doar informatiile esentiale. Sotiile si copiii conducatorilor evita viata publica si nu intra in centru atentiei opiniei publice si mass-media.


Uniunea aceasta ar putea pune probleme presedintelui chinez, care este si liderul Partidului Comunist, sI pozeaza in roluri populiste de cand a fost instalat in functie, cu aproape un an in urma. Hu a intreprins o serie de vizite fermierilor din regiunile mai putin dezvoltate ale tarii, unde clocotesc resentimentele impotriva bogatasilor, iar acum fiica lui ii cam contrazice aceasta imagine.




Mariajul dintre bani si putere

E o casatorie de interes , spune un muncitor de pe docurile din Shanghai. Banii si puterea sunt cam acelasi lucru .


Lui Mao cu siguranta nu-i lipsesc banii. In varsta de 40 de ani, afaceristul este originar din Shanghai si cel mai recent a ocupat pozitia de director executiv al companiei Sina.com, listata pe Nasdaq. Compania sa a fost plasata pe locul 11 in topul celor mai bogate corporatii chineze din domeniul IT, de un studiu recent elaborat de Euromoney International Investor. Averea sa personala este estimata la 35-60 milioane dolari.


Mireasa, in varsta de 33 de ani, a terminat prestigioasa academie Tsinghua University in 1933, cu specializare in inginerie, si accent pe studiul tehnologiilor folosite la aparatele de aer conditionat. Fostii colegi de facultate is amintesc ca Hu era de treaba, slabuta si inimoasa , locuia in camin intr-o camera de cinci persoane, si mergea cu bicicleta la sfarsit de saptamana sa isi viziteze parintii. Dupa absolvire, a lucrat la Tsinghua Tongfang, o companie high-tech listata la bursa din Shanghai, si dezvoltata sub indrumarea universitatii. Dupa ce a studiat in Belgia si a lucrat la doua companii straine, Hu a inceput anul trecut un program de MBA la China Europe Business School, in Shanghai, conform spuselor unui prieten.


Copiii demnitarilor chinezi se bucura de nenumarate privilegii, cum sunt masinile cu sofer, resedinta intr-un complex exclusivist din centrul Beijingului, si intrarea asigurata in cele mai alese cercuri ale societatii chineze. Multi dintre acestia studiaza in Statele Unite si au apoi asigurat un post bun, datorita relatiilor excelente pe care si le-au format in comunitatea de afaceri, frecventata de intreprinzatori precum Mao.


Ceea ce nunta dintre Hu si Mao a demonstrat, inainte de toate, este rapiditatea cu care se redefinesc parametrii claselor sociale in China, dupa un sfert de veac de reforme de piata. In trecut, copiii clasei conducatoare chineze preferau sa se casatoreasca cu persoane cu acelasi statut social, si doar rareori ieseau din aceste cercuri, pentru mariaje cu reprezentanti ai uneia din cele trei clase glorioase ale ideologiei comuniste : muncitori, agricultori si soldati. Oamenii de afaceri care detineau companii private nu se bucurau de respect si nu puteau macar visa la un mariaj de asemenea natura.




Vantul schimbarii


La o sedinta recenta de partid, liderii comunisti din China au pledat pentru egalitate din punct de vedere al impunerii fiscale intre companiile publice si cele private, si acordarea acelorasi facilitati de obtinere a creditelor. Ponderea firmelor private in climatul economic chinez este in crestere, atat din perspectiva impozitelor platite, cat si a numarului de locuri de munca. Partidul si-a deschis usile si in fata intreprinzatorilor care vor sa devina membri. Mai ales in randul tinerilor, vechile reguli sociale se estompeaza tot mai mult. Nu mai e un club exclusivist , spune un apropiat al cuplului. Noua generatie beneficiaza de convergenta dintre bani si putere, fie sub forma casatoriilor, sau a parteneriatelor de afaceri". Sursa, care nu a dorit sa fie identificata, a mai adaugat ca e un obicei frecvent printre copiii demnitarilor de a avea aventuri romantice cu diversi oameni de afaceri de succes, dar "fetele isi schimba prietenii des. La un moment dat insa, fiecare va incheia o afacere de mariaj cu cineva ca Mao".




Romantism cu parfum de dolari


Nu e clar nimanui cum s-au intalnit si cum s-au indragostit Hu si Mao. Mirele parea un candidat fara pre multe sanse la mana fiicei celui mai puternic demnitar din China. Dupa ce a studiat informatica la Jiaotong University din Shanghai, Mao a obtinut o diploma de master de la Universitatea Stanford, din Statele unite, in ingineria sistemelor electronice. Apoi, a lucrat cativa ani la un fond speculativ din San Francisco, care la un moment dat a cumparat un pachet de actiuni Sina. Descris de unii plictisitor si de altii inteligent si sigur de sine , Mao se potriveste bine cu socrul sau, un politician ramas mult timp in umbra, care nu si-a promovat prea mult propriile convingeri. Fostul sau profesor de politica de la universitatea Jiaotong isi aminteste ca Mao era activ si jucaus , insa s-a aratat mirat de ascensiunea sa sociala : Serios ? Cum a ajuns acolo ?


Ultimele tentative de ascensiune sociala ale lui Mao nu au fost insa la fel de incununate de succes ca ultima isprava.Dupa ce a fost director executiv la Sina timp de doi ani, Mao a fost nevoit sa se retraga in urma unui scandal in luna mai, iar presa chineza a publicat o serie de articole care sugerau ca de fapt actualul ginere al presedintelui fusese fortat sa-si dea demisia. Mao, care se pare ca traieste in Statele Unite, nu a comentat articolele de presi, insi directorul operativ de la Sina, Hurst Lin, a caracterizat raportul aparut in mass-media drept putin cam dramatic . Lin a subliniat ca Mao a ramas pana de curand in cadrul firmei pentru a facilita punerea in functie a noului director executiv.


Indiferent care varianta a povestii este cea adevarata, Mao a reusit sa iasa cu bine dintr-o situatie dificila. Conform contractului pe patru ani negociat cu Sina, Mao a primit optiuni pe actiuni in valoare de 2 milioane de dolari, si un salariu anual de sase cifre in dolari. Conform unor documente financiare oficiale, Mao detine in prezent peste 900.000 de actiuni Sina Corp.


Vestea mariajului a venit in mod natural pentru unii. Echipa lui Mao de la Sina era foarte atenta in privinta relatiilor cu guvernul si cu cei de la putere , isi aminteste Julia Zhang, director la o companie de IT din Shanghai. Imi inchipui ca Mao era dispus sa indeplineasca orice dorinta a fiicei lui Hu, de indata ce a intalnit-o .


Altii vad mai multe oportunitati pentru toata lumea : cu zece ani in urma, vestea ar fi socat pe toata lumea, dar acum totul e posibil in China , spune Juliana Qiu, manager intr-o multinationala la Shanghai. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO