Business Internaţional

O nouă criză: Chiar dacă vaccinul împotriva COVID-19 va fi dezvoltat cu succes, deficitul global de flacoane de sticlă poate bloca accesul pentru miliarde de oameni

În prezent, sunt dezvoltate la viteze ameţitoare peste 100 de vaccinuri împotriva coronavirusului în laboratoare de pe întreg teritoriul planetei. Însă atunci când un vaccin va fi aprobat – luna septembrie fiind cel mai optimistă variantă, însă nu şi realistă – producătorii se vor chinui să furnizeze suficient de multe flacoane de sticlă, potrivit Business Insider.

Dacă scenariul se dovedeşte a fi adevărat, COVID-19 va continua să infecteze oameni din întreaga lume – chiar dacă vom avea un vaccin – din cauza întârzierilor lanţurilor de aprovizionare.

Flacoanele de vaccin sunt produse dintr-o sticlă specială şi tind să înmagazineze între 2 ml şi 100 ml de lichid, având o înălţime medie de 45 mm şi o lăţime de 11,5 mm.

În plus, trebuie să suporte temperaturi cât mai joase şi să fie suficient de rezistente pentru a fi transportate de-a lungul planetei. Îmbutelierea vaccinurilor este cunoscută în industrie drept „fill-and-finish”/„umple-şi-termină” şi reprezintă principalul motiv de întârziere.

Este un proces anevoios, lichidul fiind turnat automat în milioane de flacoane şi siringi înainte să treacă prin punctul de control al calităţii. Iar sarcina de a produce 8 miliarde de doze – câte una pentru fiecare persoană din lume – nu este deloc una uşoară, în special dacă nu sunt suficient de multe flacoane pentru toată lumea.

„Vom avea o nevoie urgentă să mărim masiv producţia acestor flacoane. Aş fi surprins dacă stocul celor care produc aceste lucruri nu ar fi deja aproape de zero”, a declarat Jeffrey Almond, membru al departamentului de patologie din cadrul Universităţii din Oxford.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.