Business Internaţional

O felie de 10% din avuţia mondială a dispărut de pe pieţe anul trecut

O felie de 10% din avuţia mondială a dispărut de pe pe pieţe anul trecut

Autor: Radu Racu

02.01.2012, 10:35 524

Circa 6.300 de miliarde de dolari - aproximativ 10% din Produsul Intern Brut mondial - au fost şterşi de pe pieţele globale anul trecut, după ce efectele crizei din zona euro s-au răspândit în lume în a doua jumătate a anului, punând la îndoială viitorul blocului comunitar, scrie Financial Times.

Capitalizarea pieţelor globale a scăzut în 2011 cu 12,1%, la 45.700 de miliarde de dolari, conform datelor centralizate de Bloomberg. Euro a încheiat anul cu cea mai slabă performanţă dintre valutele internaţionale principale, după ce efectele tensiunilor din Europa au început să se facă resimţite asupra monedei unice.

Euro a manifestat rezistenţă pe parcursul anului trecut, provocând managerii de fonduri de hedging să parieze pe o scădere abruptă. Vineri, moneda unică a atins minimul ultimelor zece luni faţă de yenul japonez, şi se apropia de un minim istoric atins de dolar faţă de valuta niponă.

"Investitorii au fost mai optimişti la începutul anului, dar pe parcurs au fost nevoiţi să ţină cont de implicaţiile datoriilor suverane", a declarat Navtej Nandra, directorul diviziei internaţionale de investiţii a băncii Morgan Stanley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO