Business Internaţional

O bloggeriţă vrea să cumpere cea mai scumpă clădire din SUA

O bloggeriţă  vrea să cumpere cea mai scumpă clădire...

Autor: Octavian Calei

17.03.2013, 13:12 3566

Zhang Xin, o scriitoare pe un site de blogging din China, cu o audienţă de peste 5 milioane de cititori, vrea să cumpere clădirea istorică General Motors din New York, cel mai scump spaţiu de birouri din SUA, informează Quartz.

Zhang discută împreună cu familia ei achiziţionarea a 40% din celebra clădire de 50 de etaje, unde îşi au birourile Apple Store şi FAO Schwartz. CEO al celei mai mari reţele de dezvoltatori imobiliari din Beijing şi Shanghai, Zhang se alătură unui lung şir de investitori chinezi care au pus ochii pe proprietăţi americane - o tendinţă manifestată în anii '80 şi '90 de către investitorii japonezi care au cumpărat spaţii comerciale renumite precum Rockefeller Center şi Pebble Beach golf resort.

Preţul clădirii se ridică la 3,4 mld. dolari (2,6 mld. euro), conform estimărilor Wall Street Journal, cel mai mare de pe teritoriul SUA.

Zhang este un propovăduitor al democraţiei în China, ea postează zilnic mesaje pe blogul ei unde are peste 5 milioane de cititori. Postările cuprind poze despre poluarea din Beijing şi meditaţii personale cu privire la evenimentele globale.

Zhang face parte din acea categorie de oameni de afaceri chinezi care s-au mutat înapoi în ţară după ce au lucrat în Occident, cunoscuţi ca "ţestoase de mare". Zhang a lucrat în adolescenţă în Hong Kong într-o croitorie, a studiat la Universitatea Sussex şi Cambridge şi a lucrat la Goldman Sachs. Când s-a întors în China, s-a măritat cu Pan Shiyi cu care a fondat în 1995 SOHO, o companie imobiliară care avea să devină peste zece ani cel mai mare dezvoltator imobiliar din China. Zhang şi Pan au devenit unul dintre cele mai excentrice cupluri din ţară, învârtindu-se în cercuri de miliardari ca Rupert Murdoch. Pan este şeful companiei iar Zhang este directorul executiv.

Zhang a început să se implice din ce în ce mai mult în politică, deşi în 2011 susţinea că este apolitică. Ea postează des mesaje despre reformele din China şi susţine îndepărtarea poluării. Anul trecut ea a declarat că motivul pentru care China nu are nici un Steve Jobs este că sistemul politic sugrumă orice fel de creativitate.

"Dacă ar fi să ne întrebăm care este lucrul acela după care tânjeşte toată lumea - nu este mâncarea, nu sunt casele. Toţi vor democraţie. Ştiu că există destule părţi negative în sistemul politic american, dar nu uitaţi, deşi la 8.000 de mile depărtare, chinezii privesc la ea, o doresc.", a spus Zhang într-un interviu acordat publicaţiei 60 Minutes.

Întrebată dacă e de părere că democraţia ar veni în China în 20 de ani, ea a răspuns "mult mai repede".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO