Business Internaţional

O altfel de catedrală: cum arată Catedrala Metropolitană din Brasilia, proiectată de celebrul arhitect Oscar Niemeyer. Galerie foto

Un altfel de catedrală

Un altfel de catedrală

Autor: Luciana Georgescu

12.04.2014, 09:22 1798

Catedrala Metropolitană din Brasilia (Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida), construită de celebrul architect Oscar Niemeyer, reprezintă un reper important în arhitectura braziliană, recunoscută internaţional pentru creativitate, inovaţie, progresism, avangardism şi emoţiile pe care le crează. 

Oscar Neymar a introdus liniile senzuale ale modernismului şi aerul hedonist în Brazilia, linii folosite ulterior pentru a crea personalitatea capitalei Brasilia, reflectată în prezent şi în Catedrala Metropolitană.

Catedrala a fost construită între 1956 – 1960, are o structura hiperboloidă şi este construită din 16 coloane de beton, fiecare dintre ele cântărind 90 de tone. Neymar este pionierul posibilităţilor formale ale betonului armat şi al impactului lor estetic. Construcţiile sale, de multe ori susţinute de piloni, sunt caracterizate prin combinaţia îndrăzneaţă de volume şi spaţii libere, care i-au creat o marcă inconfundabilă.

Coloanele sunt dispuse sub forma a 2 mâini îndreptate către cer. La intrarea în basilică sunt amplasate 4 sculpturi din bronz, de 3 metri înălţime, reprezentând cei 4 evanghelişti creaţi de sculptorul Dante Croce în 1968.

Clopotniţa are o înălţime de 20 metri şi este dotată cu 4 clopote, provenite din donaţiile rezidenţilor spanioli de pe teritoriul Braziliei.

Vizitatorii au acces în interiorul catedralei printr-un tunel întunecat, însă interiorul este un spaţiu luminos, cu acoperiş de sticlă. Acoperişul exterior este compus din 16 bucăţi de fibre de sticlă, cu o lăţime de 10 metri la bază şi o lungime de 30 metri, care să le permită inserarea printre coloanele de beton. Sub acest acoperiş de sticlă sunt suspendate vitralii, pe o suprafaţă de 2.000 metri pătraţi, în culori de albastru, verde, alb şi maro.   

Înfăţişarea este foarte diferită de catedralele catolice clasice. Arhitectura lui Neymar a impus omiterea unor elemente importante, precum  confesionalul sau "Stadiile Crucii", acestea din urmă fiind înlocuite, pe marmura pereţilor, cu o serie de picturi oarecum abstracte. În schimb, turiştii pot admira cei 3 îngeri suspendaţi prin fire de oţel, altarul donat de Pope Paul VI şi o imagine a sfântului protector al basilicii, Nossa Senhora Apreciada, o replică dupa icoana originală din Sao-Paolo.

Catedrala primeşte anual 1 milion de vizitatori, deşi nu pot fi ţinute predici din cauza acusticii şi a căldurii foarte puternice, care nu poate fi domolită cu ajutorul instalaţiilor de ventilaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO