Business Internaţional

Numărul muncitorilor străini din Europa Centrală şi de Est continuă să crească

Numărul muncitorilor străini din Europa Centrală şi...

Autor: Catalina Apostoiu

23.07.2023, 22:31 441

Majoritatea statelor membre ale UE din regiune au trecut cu repeziciune de la statutul de piaţă aflată în curs de dezvoltare la cel de piaţă dezvoltată în cei 19 ani de la aderarea la bloc. Acest lucru le-a adus investiţii importante, dar şi probleme ca populaţii în curs de îmbătrânire, penurii de forţă de muncă şi nevoia de muncitori străini, scrie Deutsche Welle.

Lipsa forţei de muncă este resim­ţită cel mai acut în sectoare econo­mice ca industria, farma, transporturi şi IT.

Date recente arată că aproape toate ţările ECE s-au confruntat cu un declin al populaţiei în perioada 2010-2021. Migraţia şi ratele scăzute ale fertilităţii vor face ca populaţia de vârstă activă din aceste ţări să scadă cu aproximativ 30% până în 2050.

Pentru ca raportul de de­pendenţă demografică să nu mai crească, numărul de străini de vârstă activă va trebui să crească anual cu 200.000-400.000 de oameni doar în Polonia.

Tranziţiile digitală şi verde trans­formă de asemenea pieţele muncii creând noi oportunităţi şi influenţând tipurile de calificări şi cunoştinţe cerute de organizaţii.

Unele ţări din CEE se confruntă cu penurii majore de muncitori şi din cauza plecării peste graniţe a mun­citorilor aflaţi la cea mai mare căutare.

În timp ce Polonia este luată cu asalt de ucraineni, Ungaria este inva­dată de indieni, filipinezi şi indone­zieni. Potrivit biroului naţional de statistică al Ungariei, aproximativ 85.000 de străini muncesc în Ungaria. Din cauza penuriilor de forţă de muncă, ţara şi-a extins lista de ţări non-UE din care importul de mun­citori este legal.

Dar piaţa locală va avea nevoie în curând de încă 500.000 de munci­tori, potrivit ministrului maghiar al dezvoltării economice.

Situaţia este similară în Polonia. Fiecare a patra companie din această ţară are angajaţi străini care nu sunt cetăţeni UE.

În Cehia, aproape un milion de muncitori străini erau activi pe piaţa locală a muncii la finalul lunii de­cem­brie 2022, potrivit datelor guverna­mentale oficiale, 15% din forţa de muncă adultă. Uşor sub jumătate din aceştia proveneau din ţări UE.

Jan Rafaj, vicepreşedinte al Uniunii Cehe a Industriei, arată că firmele din Cehia pierd între 30.000 şi 50.000 de muncitori pe an în urma pensionării. „Piaţa locală a muncii nu poate face faţă fără străini“, a de­clarat acesta pentru DW.

Iar numărul muncitorilor străini din această ţară continuă să crească, arată Dalibor Holy, director al departamentului pentru piaţa muncii şi oportunităţi egale în cadrul bi­roului naţional de statistică, potrivit Czech Radio.

În România, mai mult de 127.000 de muncitori străini lucrează în prezent pe piaţa locală. Muncitorii străini sunt prezenţi în toate judeţele ţării, dar cea mai mare parte a lor este concentrată în trei zone: Bucureşti-Ilfov, Constanţa şi Timiş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO