Business Internaţional

Nu sunt diferenţe mari între ţările din zona euro şi statele ce compun SUA

Nu sunt diferenţe mari între ţările din zona euro şi statele ce compun SUA

Foto AFP

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

14.06.2011, 23:41 610

Diferenţele dintre economiile ţărilor membre ale zonei euro nusunt mai mari decât cele existente între statele membre aleStatelor Unite, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene(BCE) Jean-Claude Trichet (desen), potrivit The Wall StreetJournal.

"Cei care pun sub semnul întrebării viabilitatea zonei euro cazonă cu mo­nedă unică pe motive de etero­genitate economicăgre­şesc", a declarat Trichet. Guver­natorul BCE vine în apă­rareaeuro într-un context de intensi­ficare a temerilor investitorilorcu privire la inca­pacitatea unor ţări cu un nivel ridicat alîndatorării de a ţine pasul cu ţări mai pu­ternice decât Germania,un fenomen care, se tem aceştia, ar putea avea drept efectdivizarea zonei euro.

Trichet a admis faptul că criza financiară a scos la ivealăpunctele slabe ale cadrului instituţional al zonei euro, precum şinevoia ca ţările individuale să-şi redreseze competitivitateaeconomiilor proprii. El a făcut din nou apel pentru un nou set dereguli ce ar interzice deficite bugetare excesive prin impunerea desancţiuni automate asupra guvernelor în astfel de cazuri şi avorbit despre necesitatea ca guvernele să ia în considerarerestricţii auto-impuse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO