Business Internaţional

Noul submarin nuclear rusesc testează lansarea rachetei intercontinentale Bulava

Noul submarin nuclear rusesc testează lansarea rachetei...

Autor: Laura Buciu

05.11.2023, 11:45 44

Noul submarin cu propulsie nucleară al Rusiei, Imperator Alexandru al III-lea, a efectuat cu succes un test de lansare a rachetei balistice Bulava, proiectată să transporte focoase nucleare, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

„Lansarea unei rachete balistice este elementul final al testelor de stat, după care se va lua o decizie de acceptare a crucişătorului în Marina Militară”, a precizat Ministerul Apărării într-o declaraţie pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Preşedintele Vladimir Putin a făcut presiuni pentru ca Rusia să îşi menţină descurajarea nucleară pentru a contracara ceea ce el numeşte ameninţări crescânde la adresa securităţii, în timp ce legăturile dintre Moscova şi Occident au atins noi minime din cauza războiului pe care Rusia l-a lansat în Ucraina în 2022.

Racheta intercontinentală, lansată dintr-o poziţie subacvatică în Marea Albă, în largul coastei nordice a Rusiei, a lovit o ţintă aflată la mii de kilometri distanţă, în peninsula Kamchatka, în Extremul Orient rus, a precizat aceasta.

Ministerul nu a precizat când a avut loc testul.

Crucişătorul cu rachete strategice din clasa Borei este echipat cu 16 rachete Bulava şi arme moderne cu torpile, a precizat acesta.

Putin a luat parte în decembrie la o ceremonie de punere la apă a navei Imperator Alexander III, a precizat agenţia de presă de stat TASS.

Marina Militară are în serviciu trei submarine cu propulsie nucleară din clasa Borei - unul finalizează testele şi alte trei sunt în construcţie, a precizat Ministerul Apărării.

Racheta Bulava, cu o lungime de 12 metri, care are o rază de acţiune estimată la aproximativ 8.000 km şi poate transporta până la şase focoase nucleare, a devenit piatra de temelie în partea navală a triadei nucleare a Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO