Business Internaţional

Noul sef al Coca-Cola vizeaza dezvoltarea afacerilor printr-o serie de achizitii

14.05.2008, 17:31 21

Coca-Cola, cel mai mare producator de bauturi racoritoare la nivel mondial, este interesat de noi oportunitati de achizitii, pentru a-si extinde sursele de venit, a declarat directorul operational, Muhtar Kent, care va prelua la 1 iulie postul de director general.
Vanzarile de bauturi racoritoare din Statele Unite sunt in scadere, in conditiile in care americanii se orienteaza tot mai mult catre consumul de apa imbuteliata si ceaiuri, pe care le considera mai sanatoase.
"Ne vom dezvolta atat organic, cat si prin achizitii", a spus Kent la Clubul Corespondentilor Straini din Japonia. El a adaugat ca achizitiile nu vor fi mari, iar grupul va urmari tranzactii la nivel de tari, dar nu a dat exemple concrete.
Preluarea producatorilor de apa vitaminizata Glaceau si de ceaiuri marca FUZE a contribuit la cresterea vanzarilor Coca-Cola.
Grupul american, care realizeaza 78% din vanzari in strainatate, a cumparat, in 2005, si producatorul rus de sucuri Multon, pentru 500 mil. dolari.
"Nu exista un domeniu mai bun decat cel al bauturilor nealcoolizate", a mai spus Kent, adaugand ca piata de profil se dezvolta mai rapid decat majoritatea celorlalte categorii de bunuri de consum, precum cosmeticele, produsele de igiena si berea.
Kent a reiterat obiectivele pe termen lung ale Coca-Cola, privind cresterea volumului vanzarilor anuale cu 3-4%, a profitului operational cu 6-8% si a profitului pe actiune cu un ritm de o singura cifra.
Coca-Cola a inregistrat in primul trimestru al acestui an un profit net de 1,5 miliarde de dolari, in crestere cu 19%, de la 1,26 miliarde de dolari in perioada similara din 2007.
Deprecierea dolarului a sustinut vanzarile Coca-Cola pe pietele internationale si a estompat stagnarea volumului produselor comercializate in Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO