Business Internaţional

Noul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, este criticat dur pentru decizia de inchide postul public TVP. Televiziunea de stat a oprit voluntar transmisia în formă de protest. „Nu vom permite instalarea dictaturii în Polonia”

Noul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, este...

Autor: Valeriu Dănilă

21.12.2023, 16:01 249

Postul public de televiziune din Polonia, TVP, a oprit emisia miercuri ca formă de protest asupra încărcărilor noului guvern de la Varşovia de a controla presa, scrie Financial Times.

Încetarea burscă a transmisiunii a venit după ce ministrul culturii a declarat că i-a demis pe şefii televiziunii şi radioului de stat. Donald Tusk, devenit premier săptămâna trecută, a explicat că doreşte închiderea televiziunii publice întrucât aceasta a devenit un organ de propagandă al fostului guvern. În proiectul de buget pe anul 2024 nu se regăseşte nicio alocare pentru TVP.

Platforma civică condusă de Donald Tusk a salutat pe social media oprirea difuzării, referindu-se la sfârşitul televiziunii.

Fostul premier Mateusz Morawiecki l-a acuzat pe ministrul culturii că ia „decizii ilegale” care arată că „autorităţile care despre care se crede că ar preţui domnia legii o încalcă la fiecare pas”. „Nu ne vom da bătuţi. Nu vom permite instalarea dictaturii în Polonia”, a scris fostul prim-ministru Morawiecki pe X, fostul Twitter.

Preşedintele Andrzej Duda l-a avertizat pe Donald Tusk să „respecte constituţia” şi să nu încalce legislaţa privind mass media.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO