Business Internaţional

Noua linie de credit de precauţie a FMI ar fi „perfectă“ pentru Ungaria, cred economiştii Morgan Stanley

Autor: Andreea Neferu

06.09.2010, 23:48 33

Linia de credit de precauţie, un nou tip de facilitate pusă ladispoziţie de Fon­dul Monetar Internaţional (FMI) ţărilor cuprobleme, ar fi "perfectă" pentru Ungaria, al cărei acord definan­ţare cu instituţia internaţională expiră în octombrie,potrivit băncii americane de investiţii Morgan Stanley, scrieBloom­berg.

Această linie de credit, destinată na­ţiunilor care se confruntă cu"vulne­ra­bilităţi moderate", a fost prezentată săp­tămâna trecutăde către FMI cu scopul de a atrage mai multe ţări către pro­gramelesale de finanţare. Faci­li­tatea vine "la pachet" cu verificăribianu­ale, în con­diţiile în care pentru linia actuală de credit aUngariei, în valoare de 20 mld. euro, la care participă şi FMI,monito­ri­ză­rile au loc trimestrial, potrivit MorganStanley.
Pe de altă parte, ministrul maghiar al economiei Gyorgy Matolcsysusţinea săptămâna trecută că Ungaria, primul stat membru alUniunii Europene (UE) care a obţinut un împrumut de la creditoriinter­na­ţionali după izbucnirea crizei, nu are nevoie de un nouajutor din partea FMI pentru că îşi poate finanţa de­fi­citulbugetar pe cont propriu, ape­lând la pie­ţele de capital.

Ungaria vrea să-şi recapete "su­veranitatea economică" şi nuintenţionează să negocieze politicile economice cu Fondul, aexplicat şi premierul ungar Viktor Orban, după ce instituţiainternaţională cu sediul la Washington a suspendat discuţiile deevaluare cu Ungaria în cadrul acordului de împrumut încheiat lasfârşitul lui 2008. "Linia de credit de pre­cauţie reprezintă onouă centură de siguranţă pe care o consi­de­răm gata să fieutilizată, în cazul în care Ungaria o va solicita", con­form unuico­municat al Mor­gan Stanley. "FMI este în mod cert dornic săintervină şi să ţină în frâu si­tuaţia, aşa cum a făcut-o şi înanii 2008 şi 2009. Nu avem dubii asupra faptului că atitudineapremierului Viktor Orban faţă de FMI se va schimba dacă situaţia vadeveni cu adevărat gravă", a mai arătat Morgan Stanley.
Linia de credit de precauţie este destinată statelor care nu s-arputea califica pentru obţinerea unei linii tradiţionale de creditflexibil.

Împrumutul ar urma să fie oferit abia după realizarea unei evaluăria poziţiei la nivel extern a ţării care solicită linia de credit, acapacităţii sale de a se finanţa de pe pieţele de capital, adisciplinei fiscale, a politicii monetare dar şi a stabilităţiisectorului bancar, potrivit băncii americane.
"Parcurgând condiţiile de obţinere a liniei de credit de precauţie,se poate observa că aceasta este perfectă pentru Ungaria, o ţarăale cărei fundamente nu sunt suficient de puternice pentru a ocalifica pentru linia flexibilă de credit. În schimb, ţara aimplementat măsuri impresionante în ultimii ani, câştigând opoziţie fiscală mult mai avantajoasă", con­form Morgan Stanley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO