Business Internaţional

Nou schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina

Nou schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

06.07.2023, 18:42 69

Autorităţile din Rusia şi Ucraina au anunţat, joi, un nou schimb de prizonieri, care implică repatrierea a 90 de militari şi civili ai ambelor părţi, informează site-ul Tagesschau.de.

Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că armata rusă a transferat în Ucraina 45 de prizonieri ucraineni - militari, membri ai Gărzii Naţionale şi civili. "Avem veşti bune. Am reuşit să readucem acasă din captivitate 45 de luptători din cadrul Forţelor Armate, din cadrul Gărzii Naţionale, din cadrul Serviciului de Stat pentru Protecţia Frontierelor şi doi civili", a afirmat Andrii Iermak.

La rândul său, Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat că Ucraina a eliberat 45 de militari ruşi. "Pe 6 iulie, ca rezultat al procesului de negocieri, 45 de militari ruşi au fost repatriaţi de pe teritoriul aflat sub controlul regimului de la Kiev", a transmis Ministerul rus al Apărării.

De asemenea, Moscova a anunţat că doi copii ucraineni au fost transferaţi familiilor. Administraţia de la Kiev acuză Moscova că ar fi transferat cu forţa în Rusia mii de copii din zonele ocupate din sud-estul Ucrainei. În acest caz, Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pe numele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi al comisarului rus pentru Protecţia Copiilor, Maria Lvova-Belova.

Prizonierii ruşi au fost preluaţi din Ucraina de un avion special. "Toţi prizonierii eliberaţi vor beneficia de asistenţă medicală şi consiliere psihologică", a subliniat Ministerul rus al Apărării.

Rusia şi Ucraina efectuează în fiecare lună schimburi de prizonieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO