Business Internaţional

Nori de fum, clădiri prăbuşite şi înghiţite de foc, peste 160 de răniţi, iar morţii sunt încă număraţi: noi scene apocaliptice în SUA

Şocul exploziei a avariat grav între 50 şi 75 de locuinţe şi a distrus între 10 şi 15 clădiri. AFP/Mediafax Foto

Şocul exploziei a avariat grav între 50 şi 75 de locuinţe şi a distrus între 10 şi 15 clădiri. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

19.04.2013, 00:06 2160

Un stadion pe care victimele sunt triate, elicoptere care duc răniţii la spital, oameni cu măşti de gaze şi costume de protecţie umblând pe străzi, zeci de case făcute una cu pământul şi un oraş acoperit de fum sunt imagini desprinse parcă dintr-o scenă de război. Dar acestea sunt urmările unei uriaşe explozii, comparată de martori cu o deflagraţie nucleară, produsă probabil din neglijenţă la o fabrică de îngrăşăminte dintr-un mic oraş american. Bilanţul: 15 morţi (ieri până la ora 17:00 , ora României) şi peste 160 de răniţi. Iar reacţia autorităţilor a fost pe măsură.
„Un nor mare ca o ciupercă. Mulţi oameni au fost răniţi. Mulţi oameni nu vor mai fi cu noi mâine“, spune Tommy Muska, primarul micului oraş West, din Texas. Impresia lui este că o bombă nucleară a fost detonată, scrie CNN. Explozia de la fabrica de îngrăşăminte West Fertiliser Company a produs un cutremur de 2,1 grade.
Televiziunile au transmis imagini apocaliptice cu foc şi fum ieşind din ruinele clădirilor din vecinătatea uzinei. Deflagraţia de miercuri seară a pus la pământ zeci de locuinţe şi a forţat autorităţile să evacueze jumătate din populaţia localităţii cu 2.800 de locuitori. Şocul s-a resimţit la mai mult de 100 de kilometri depărtare. Pompierii estimează că numărul persoa­nelor ucise ar putea fi de 60-70.
Echipaje din 30 de unităţi de pompieri au ţinut incendiul sub control. Deşi riscul unei alte explozii este mic, populaţia a fost evacuată de teama fumului toxic. „Este masiv, ca în Irak. Ca în cazul atentatului din 1995 de la clădirea federală Murrah din Okla­homa City“, a descris situaţia George Smith, şeful echipei de management în caz de urgenţe a oraşului.

Între 10 şi 15 clădiri au fost pulverizare
Explozia a devastat un complex cu 50 de apartamente din apropierea fabricii, un azil de bătrâni şi o şcoală.
Azilul, cu 133 de rezidenţi, a fost evacuat rapid când a izbucnit incendiul care a precedat explozia. Căldirea s-a prăbuşit ulterior.
Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Siguranţă Publică din statul Texas a precizat că şocul a avariat grav între 50 şi 75 de locuinţe. La patru ore de la explozie, ambulanţele şi maşinile continuau să aducă răniţi la spitale din zonă. Între 10 şi 15 clădiri au fost pulverizare, spun alţi oficiali, care cred că ruinele clădirilor prăbuşite ar putea ascunde alte victime.
Atentatele de la celebrul maraton din Boston, care au ucis trei persoane şi au rănit încă 170, au trezit suspiciuni că şi incidentul din West ar putea avea cauze criminale.
Însă exploziile de la West Fertilizer au drept cauză mai degrabă un accident ce implică nitratul de amoniu decât un act deliberat, spun experţii, citaţi de presa internaţională.
Profesorul Clive Williams de la Universitatea Naţională Australiană a explicat că nitratul de amoniu este adesea folosit la fabricarea explo­zivilor artizanali şi în scopuri explo­zive după ce este amestecat cu combustibil. „Aparent, aceasta este situaţia aici. În exploziile produse de nitratul de amoniu, incendiul este precursorul unei deflagraţii majore. Incendii de amploare similară au fost un element prezent la multe incidente cu explozii la fabricile de îngrăşăminte“, a spus el.
O îngrijorare mare pentru autorităţi o reprezintă fumul, care poate conţine un gaz derivat din amoniac şi care poate cauza oamenilor arsuri severe dacă intră în contact cu apa din organism.

Miroase a amoniac, dar nu există risc de explozie. După câţiva ani a urmat dezastrul
În 2006 împotriva West Fertilizer a fost depusă o plângere legată de persistenţa mirosului de amoniac, se arată pe pagina de internet a Comisiei pentru Calitatea Mediului din Texas.
Uzina a informat Agenţia pentru Protecţia Mediului că nu există risc de incendiu sau explozie.
În cel mai pesimist scenariu, ar exista o scurgere de amoniac de cel mult zece minute care nu ar ucide sau răni pe nimeni, scrie în raportul informativ, obligatoriu pentru toate uzinele care utilizează substanţe periculoase.

Precedent
În 2001, o explozie la o uzină de produse chimice din oraşul francez Toulouse a ucis 31 de persoane şi a rănit mai mult de 2.000. Explozia s-a produs la un depozit cu 300 de tone de nitrat de amoniu.
Incidentul a survenit la 10 zile după atentatele teroriste de pe 11 septembrie din SUA şi a trezit temeri că există legătură între acestea şi exploziile din Framţa.
Ancheta care a urmat a stabilit, în 2006, că incidentul are la bază o neglijenţă, potrivit AP.


Cum s-au mobilizat autorităţile locale

  • un stadion din apropierea fabricii a fost transformat în centru de triere a victimelor;
  • cel puÅ£in ÅŸase elicoptere transportă victimele la spitale. La sol, răniÅ£ii sunt transportaÅ£i cu ambulanÅ£e ÅŸi alte autovehicule;
  • avioanelor cu rute joase li s-a interzis să zboare pe o rază de 5 kilometri în jurul oraÅŸului West;
  • au fost mobilizate echipe de experÅ£i în gestionarea substanÅ£elor periculoase ÅŸi situaÅ£iilor de urgenţă;
  • au fost mobilizate echipaje din 30 de unităţi de pompieri;
  • primarul le-a cerut locuitorilor să rămână în case pentru a nu se expune substanÅ£elor periculoase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO