Business Internaţional

Noile state europene, mina de aur pentru afacerile americane

04.05.2004, 00:00 15



Atentia acordata economiilor din China si India face ca in SUA extinderea UE sa fie marcata cu un simplu cascat; aceasta insa ar insemna sa se ignore una din cele mai mari posibilitati de crestere internationala a companiilor americane, comenteaza Los Angeles Times. In acest weekend, 10 noi state - Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia, alaturi de Cipru si Malta, s-au alaturat Uniunii Europene.



Potrivit lui Joseph Quinlan de la Banc of America Capital Management, firmele americane au investit cu 60% mai mult (peste 16 miliarde de dolari) in Europa de Est decat in China. Mari companii din SUA, inclusiv UPS Inc. si General Electric Co. desfasoara activitati in Europa de Est de 10 - 15 ani.



O data cu reunificarea celor doua parti ale Europei - ceea ce aduce un plus de securitate pentru cei care investesc in regiune si reprezinta o sansa de a beneficia de o piata unica extinsa - aceasta tendinta se va accentua.



Deceniile petrecute sub regimul comunist al Rusiei au lasat Europei de Est o mostenire saracia, lipsind-o totodata de pietrele de temelie ale prosperitatii economice.



Mediul de afaceri american este gata sa dea o mana de ajutor. "Exista oportunitati uriase in dezvoltarea infrastructurii", spune Nani Becalli, seful diviziei europene a General Electric, care este implicata in oferirea de echipamente pentru cai ferate sau transport aerian, dezvoltarea sistemului energetic si tratarea apei.



Tarile din estul Europei trebuie sa se ocupe si de problemele de mediu, indelung ignorate - si care, pe masura ce reglementarile dure ale UE intra in vigoare, vor deveni tot mai urgente. Acestea, asemeni celor legate de infrastructura, vor insemna oportunitati pentru firmele americane.



"Serviciile din domeniul protectiei mediului inconjurator reprezinta deja o piata buna in tarile care intra acum in UE", spune A.J. Goulding, seful London Economics International, o firma de consultanta cu sediul in Boston. Iar Romania si Bulgaria, care vor adera la Uniune in 2007, "cauta cu disperare ajutor pentru a-si ridica standardele de mediu la nivelul cerut de UE".



De aceasta ar putea beneficia multe companii de mediu si inginerie din sudul Californiei. Earth Technology Inc. din Long Beach, filiala a Tyco International Ltd., a incheiat deja un contract de 9 milioane de dolari pentru reconditionarea ecologica a unei foste baze aeriene sovietice de la Hradcany, Cehia.



Statele din Europa de Est nu sunt insa tipice tari in curs de dezvoltare.



Cele mai multe au un nivel de educatie extraordinar - un procent de absolvire al invatamantului liceal de circa 95% (atat pentru populatia de sex masculin, cat si pentru cea de sex feminin), inclinatie deosebita spre matematica si stiinte si o traditie indelungata in excelenta academica si tehnologica.



Astfel de capacitati sunt apreciate de companiile americane. Gilead Sciences Inc., din Foster City, California, a obtinut licenta formulei de baza a medicamentelor sale anti-virale, care ajuta in tratamentul infectiilor produse de HIV si hepatita B, de la Institutul Ceh pentru Chimie Organica si Biochimie din Praga. GE colaboreaza in nanotehnologie cu Universitatea din Szeged, Ungaria.



Nu numai marile companii isi dau seama de posibilitatile de extindere. Sven Oehme, care conduce in New York o firma de servicii numita European_American Business se pregateste sa prezinte pe piata poloneza manusile chirurgicale special tratate ale firmei BarrierMed Glove Inc. "Produsul ar putea avea succes", spune Oehme, "pentru ca acolo au sisteme medicale bune".



Unii experti cred insa ca administratia centrala de la Bruxelles va inabusi initiativa antreprenoriala a noilor membri. Cancelarul Germaniei, Gerhard Schroeder, in locul unui discurs de bun-venit adresat celor 10, le-a cerut acestora sa nu mai incerce stimularea investitiilor prin cote de impozitare scazute.



Statele est-europene "ar putea sa se alature Titanicului", spune Alvin Toffler, care vede UE ca o relicva "supracentralizata, suferind de fobie tehnica" dintr-o veche epoca industriala si nu o lumina calauzitoare spre viitor.



Sri Kumar, care se ocupa de investitii in pietele in curs de dezvoltare la Trust Co., Los Angeles, vede lucrurile in mod diferit. El crede ca tarile Europei de Est, a caror ritm de crestere il depaseste pe acela al partenerilor lor din vest, ar putea "revigora UE" prin "noi energii capitaliste".



Timpul va decide cine are dreptate. Oricum, se poate presupune ca dupa 40 de ani de conducere comunista, noile state nu se vor gudura pe langa un grup de birocrati de la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO