Business Internaţional

Noi furtuni ameninta productia americana de petrol

21.09.2005, 18:12 14

Pretul petrolului brut a ramas ieri la 67 de dolari barilul, dupa ce in cursul zilei de luni acesta a crescut cu 7 procente pe fondul intensificarii temerilor cu privire la evolutia furtunii Rita, scrie Bloomberg.

Este foarte probabil ca Rita sa atinga nivelul unui uragan, avansand si in sudul Floridei pe o traiectorie care ar include Louisiana si Texasul spre sfarsitul acestei saptamani, au declarat reprezentantii Centrului National pentru Uragane. Statele insumeaza aproximativ 44% din capacitatea de rafinare a SUA. Royal Dutch Shell, BP si Chevron evacueaza muncitorii de pe platformele care ar urma sa fie atinse de Rita.

Petrolul brut pentru contractele cu scadenta in octombrie se tranzactiona cu 67,32 dolari per baril, in scadere cu 7 centi, la New York Mercantile Exchange.

Pretul petrolului, care a atins un record de 70,85 dolari per baril pe 30 august, este cu 45 de procente mai ridicat fata de 2004.



Benzina vs. gazul natural

Pretul benzinei a avut o evolutie crescatoare, majorandu-se cu 14,4% luni, in timp ce gazul natural a avansat cu 13,6%, in conditiile in care Rita va incetini eforturile de recuperare a pierderile de productie provocate de uraganul Katrina pe 29 august.

Contractele de benzina care au scadenta in octombrie au crescut cu 1,3% la 2,07 de dolari per galon. Gazul natural cu aceeasi scadenta s-a majorat cu 0,3%.

Furtuna tropicala Rita ar putea avansa la gradul de uragan in numai cateva ore. "Avem motive de ingrijorare", a declarat John Kilduff, senior vicepresident al diviziei de risk management din cadrul Fimat USA. "Multe companii de petrol au inceput deja sa evacuze personalul, iar in ceea ce priveste evolutia pretului imi este foarte greu sa fac o previziune", a adaugat acesta.

Furtuna se preconizeaza ca va atinge Golful Mexicului in cursul zilei de azi. Insa aceasta si-ar putea schimba traiectoria sau chiar evolua la un uragan de Categoria 3 in urmatoarele zile, este de parere Jennifer Pralgo, meteorolog in cadrul centrului pentru uragane. "Exista intotdeauna posibilitatea modificarii directiei in care avanseaza, mai ales ca este la cinci zile distanta de coasta Texasului", a explicat aceasta.

"Se pare ca se indreapta catre Galveston, al doilea mare port din Golf", a declarat Mark Waggoner, presedintele Excel Futures din Hungtington Beach, California.

Toti cei 60.000 de rezidenti de pe cheile Floridei au primit instructiuni de a parasi zona.

Oficialitatile din Galveston, Texas, au solicitat celor care doresc sa paraseasca zona incepand de ieri. O flota formata din 88 de autobuze va transporta rezidentii care nu au alta posibilitate de a parasi insula. Acestea ar trebui sa poata evacua 2.300 de persoane inainte ca furtuna sa determine suspendarea serviciului, undeva in jurul datei de 23 septembrie.



Golful continua sa fie afectat de Katrina

Regiunea Golfului concentreaza 30% din productia de petrol si circa 24% din productia de benzina a Statelor Unite ale Americii. Patru rafinarii din Mississippi si Louisiana raman inchise din cauza uraganului Katrina.

"Orice furtuna care va atinge golful va ingreuna activitatea de recuperare", a declarat Doug Leggate, senior analist la Citigroup din New York.

Pretul mediu al benzinei la pompa a scazut pe 16 septembrie la 2,805 dolari per galon.

Katrina a inchis 95% din productia de petrol din Golf si 88% din cea de benzina, dupa ce platformele din larg si fabricile de pe tarm au fost evacuate. Dintre rafinariile care continua sa fie inchise din cauza uraganului Katrina, trei se afla in Louisiana si una in Mississippi. Acestea au o capacitate totala de procesare de 887.000 de barili pe zi, adica peste 5% din capacitatea totala de rafinare a SUA.

"Daca Rita continua sa avanseze spre vest va ameninta Canalul Houston Ship Channel si rafinariile situate de-a lungul coastei Texasului", a declarat Marshall Steeves, analist la Refco din New York.

"Avem deja 4,8% din capacitatea de rafinare suspendata pe termen nedeterminat din cauza Katrinei, de aceea nu ne putem permite sa suportam si alte pierderi", a continuat acesta.

Cele 26 de rafinarii din Texas pot procesa pana la 4,63 milioane de barili pe zi, in timp ce unitatile din Louisiana, pana la 2,77 milioane de barili pe zi, arata datele furnizate de Departamentul de Energie.



OPEC reactioneaza

La Viena, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol, care furnizeaza aproximativ 40% din petrolul mondial, a incheiat ieri o intrunire care s-a desfasurat pe parcursul a doua zile. Aceasta a propus statelor membre mentinerea productiei la cotele actuale, urmand sa puna la dispozitia companiilor petroliere o cantitate suplimentara de doua milioane de barili pe zi din rezervele cartelului.

Potrivit presedintelui OPEC, seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah, majoritatea statelor membre ale organizatiei sustine aceasta idee, in detrimentul majorarii productiei.

"Cred ca majoritatea va decide in favoarea apelarii la rezerve", a spus al-Sabah. Presedintele OPEC a mai afirmat ca varianta majorarii productiei zilnice cu 500.000 de barili pe zi, pana la 28,5 milioane de barili pe zi, este inca viabila.

Mai multi ministri din statele OPEC s-au aratat impotriva majorarii productiei, argumentand ca masura nu este necesara, intrucat lipsesc capacitatile de rafinare.

Analistii considera ca cele 11 tari membre ale cartelului nu au prea multe variante pentru reducerea pretului petrolului, care s-a majorat semnificativ luni, ca urmare a informatiilor referitoare la furtuna tropicala care se indreapta catre Golful Mexic.

"Actiunea OPEC nu va fi decisiva, insa vrem sa asiguram piata ca avem la dispozitie o cantitate suplimentara de petrol", a afirmat ministrul nigerian al petrolului, Edmund Daukoru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO