Business Internaţional

Noi detalii legate de perioada post-Brexit: Ce trebuie să ştie cetăţenii care vor să rămână în Marea Britanie

Noi detalii legate de perioada post-Brexit: Ce trebuie...

Autor: Alex Ciutacu

07.11.2017, 18:22 523

Guvernul britanic a transmis astăzi noi detalii legate de obţinerea statutului de rezident post-Brexit de către cetăţenii europeni care vor să rămână în Marea Britanie.

Noile documente au încercat să reasigure europenii care trăiesc în Marea Britanie că vor beneficia de asistenţă şi de sprijin pentru a deveni rezidenţi ai statului în perioada de după intrarea în efect a Brexitului.

„Am spus foarte clar că păstrarea drepturilor cetăţenilor europeni este principala naostră prioritate în cadrul negocierilor. Aceştia aduc o contribuţie extrem de importantă pentru economia şi societatea britanică şi nu ne dorim ca acest lucru să se schimbe ca urmare a deciziei noastre de a părăsi UE”, transmite David Davis, ministrul care coordonează negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Asistenţi sociali care vor gestiona aplicaţiile, vor putea judeca după propria discreţie unde este cazul, ceea ce înseamnă că cei care depun aplicaţii pentru a rămâne în Marea Britanie nu vor avea aplicaţiile răspunse pe baza unor tehnicalităţi minore, se arată în comunicat.

Prin documentele publicate astăzi, guvernul se angajează să le ofere cetăţenilor europeni timp îndeajuns pentru a depune aplicaţiile, incluzând o perioadă de graţie de doi ani după ce statul iese efectiv din UE în care le pot depune.

De asemenea, se angajează să minimizeze necesarul de documente pe care aplicanţii trebuie să le furnizeze în vederea obţinerii statutului de rezidenţi.

Alte prevederi arată că:

- Costul depunerii unei aplicaţii nu îl va depăşi pe cel plătit pentru un paşaport britanic

- Cetăţenii UE vor avea dreptul de a face un recurs, în conformitate cu drepturile curente pe care le au prin Directiva Circulaţiei Libere, în cazul în cade aplicaţia este respinsă

- Cererile vor fi aplicate doar prin criteriile stabilite de Acordul de Retragere, fără a include alte motive de respingere

- Guvernul va introduce o aplicaţie digitală pentru accesul la sistem în încercarea de a facilita comunicarea

- Nu vor fi cerute amprente sau dovezi că au deţinut anterior asigurări de sănătate

- Sistemul va fi mai simplu şi mai puţin costisitor pentru cei care au deja documentaţie aprobată pentru rezidenţiat permanent

În plus, documentul arată că aplicanţii vor fi chestionaţi cu privire la orice activitate criminală pentru care au fost condamnaţi, iar răspunsurile vor fi comparate cu baza de date a autorităţilor din Marea Britanie. Aceasta este o măsură rezonabilă pentru a proteja siguranţa naţională.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO