Business Internaţional

Nimic toxic in laptele Nestle retras de pe piata europeana

24.11.2005, 19:14 41

Comisia Europeana a afirmat ca laptele produs de Nestle si retras de pe pietele mai multor state dupa ce au fost gasite urme de cerneala nu reprezinta un pericol pentru sanatatea publica.

Potrivit lui Philip Tod, purtatorul de cuvant al Executivului european, Agentia pentru sanatate alimentara a analizat mostre de lapte si a determinat ca substanta gasita nu reprezinta un pericol pentru sanatate, cantitatea de cerneala prezenta in produsele Nestle fiind in cantitati foarte mici.

"Este improbabil ca substanta sa puna in pericol sanatatea consumatorilor", a spus Tod.

El a adaugat ca riscurile ca cerneala sa provoace mutatii genetice ale celulelor sunt reduse.

In cursul zilei de marti, politia italiana a retras de pe piata circa 30 de milioane de litri de lapte produs de Nestle, dupa ce testele au aratat ca acesta era contaminat cu cerneala utilizata pentru tiparirea ambalajelor.

Alte state care au luat masuri similare au fost Franta, Spania si Portugalia.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a aratat ca autoritatile italiene au raportat primele cazuri de contaminare in luna septembrie, iar Executivul european a informat toate statele UE despre acest lucru.

Nestle a precizat ca a schimbat modul de fabricare a produselor pentru a evita pe viitor astfel de situatii.

Mai inchide si o fabrica

In plus, 427 de salariati ai fabricii de ciocolata si cafea a companiei Nestle din Saint-Menet, din Franta au primit vestea ca fabrica va fi inchisa in foarte scurt timp. Desi Nestle inca mai negociaza planul de preluare a fabricii de catre NetCacao, compania nu poate oferi angajatilor nici o garantie ca negocierile vor duce la un rezultat pozitiv, conform cotidianului francez Le Figaro.

"Suntem foarte dezamagiti. Nestle va putea sa inchida fabrica foarte rapid, doar asta s-a dorit de la inceput. Nu credem ca proiectul NetCacao va fi favorizat", a declarat Elise Brand, avocata salariatilor. Muncitorii au ocupat fabrica pentru a-si manifesta protestul.

Inchiderea fabricii a devenit un lucru sigur, incepand cu ziua de marti, cand curtea de apel a apreciat ca decizia tribunalului din Marsilia cu privire la legalitatea actiunii companiei a fost corecta. Salariatii, care incearca de mai bine de o luna sa gaseasca unele solutii pentru a rezolva aceasta problema, sustineau ca nu ar fi fost corect informati in privinta inchiderii fabricii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO