Business Internaţional

Nimic nu mai stă în calea Fed care vrea să reducă dobânzile, în timp ce pentru BCE prudenţa îi ghidează deciziile

Nimic nu mai stă în calea Fed care vrea să reducă...

Autor: Catalina Apostoiu

08.02.2024, 00:05 1210

Piaţa „fierbinte“ a muncii nu va deraia planurile băncii centrale americane de a reduce dobânzile, a dat recent asigurări Loretta Mester, oficial al Fed, potrivit Financial Times.

Mester a subliniat că raportul privind locurile de muncă pe ianuarie a arătat că piaţa muncii este „remar­cabil de rezilientă“, dar alţi indicatori arată o „oarecare moderare“.

Aceasta a declarat că susţine reducerea dobânzilor de trei ori în acest an, în linie cu proiecţiile băncii centrale.

În zona euro, inflaţia a încetinit de la un vârf de peste 10% la sub 3%, întărind speranţele că BCE va începe să reducă dobânzile în scurt timp, în special după ce economia regiunii a stagnat în ultimul an.

Strategii BCE rămân prudenţi, însă.

Isabel Schnabel, membră a boardului băncii, a subliniat recent într-un interviu acordat Financial Times, că ultima parte a luptei cu inflaţia este cea mai dificilă.

„Asistăm la o persistenţă a infla­ţiei în sectorul serviciilor. Asistăm la o piaţă a muncii rezilientă. În acelaşi timp, vedem o relaxare a condiţiilor financiare pentru că pieţele pariază agresiv pe o schimbare de direcţie a politicii monetare. În plus, evenimen­tele recente de la Marea Roşie au iscat temeri privind noi perturbări ale lanţului de aprovizionare. Toate a­cestea îndeamnă la prudenţă în ajus­tarea timpurie a politicii. Înseamnă că trebuie să avem răbdare şi să fim prudenţi pentru că ştim şi din ex­perienţă că inflaţia poate reizbucni“, a declarat Schnabel.

Aceasta a subliniat că nu spune că inflaţia chiar va reizbucni, dar a­ces­ta este un risc pentru care ar tre­bui să fim pregătiţi. Este un argu­ment împotriva ajustării politicii în grabă. „Am făcut progrese substan­ţiale, iar aceasta este o veste bună. Dar nu am ajuns încă la final“.

Banca Centrală Europeană nu trebuie să se grăbească să reducă do­bânzile, a declarat la rândul său Boris Vujcic, guvernator al băncii centrale croate, argumentând că va fi mai bine pentru credibilitatea băncii să se asigure că inflaţia este în mod decisiv sub control, relatează Reuters.

Cu inflaţia coborând uşor de la vârful din 2022 şi economia zonei euro în stagnare, pieţele financiare anticipează până la cinci reduceri de dobânzi în Europa în acest an, începând chiar cu luna aprilie.

Vujcic însă face parte dintr-un grup de strategi care respinge astfel de proiecţii.

„Avem nevoie de ceva răbdare acum“, a declarat Vujcic.

„Ce am văzut din punct de vedere al dezinflaţiei până acum este bine, dar încă mai vedem rezilienţă în servicii şi ceea ce numim inflaţie internă“, a arătat acesta, evidenţiind de asemenea soliditatea pieţei muncii din Europa.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO