Business Internaţional

Nike starneste mania punk rockerilor

06.07.2005, 18:04 16

Nike, gigantul producator de incaltaminte sport, a primit recent o lectie privitoare la puterea punk rock-ului in urma unei promotii ce a parut putin prea familiara fanilor unei formatii din anii ''80, cunoscuta drept nonconformista, relateaza CNN Money.

Pentru a promova un tur de skateboarding pe care il sponsoriza, denumit "Major Threat", Nike a creat luna trecuta un pliant si o reclama online ce semanau in mod izbitor cu un cover al unui album apartinand formatiei Minor Threat.

Aceasta asemanare a starnit iritatie, dar si confuzie in randul fanilor formatiei Minor Threat. Formatia este cunoscuta drept nonconformista. Se pare ca fanii au fost fie socati de aparenta "tradare" din partea Minor Threat, fie furiosi ca Nike a avut curajul sa fure imaginea formatiei.

Se pare ca Nike a folosit imaginea respectiva fara permisiunea formatiei. Compania si-a retras pliantele si si-a cerut scuze pe site-ul de skateboarding dupa ce a fost criticata pentru promotie de catre site-ul de muzica Pitchfork. Nike a spus ca angajatii "responsabili de crearea pliantelor sunt fani ai Minor Threat, dar si ai Dischord", o companie de inregistrari detinuta in parte de principalul solist al formatiei.

Alec Bourgeois, un angajat al Dischord, a declarat ca ar putea fi initiata o actiune in instanta impotriva companiei Nike.

"Am primit foarte multe e-mail-uri in care eram indemnati sa dam in judecata compania Nike. Suntem incantati de aceasta reactie. Nu cred ca Nike a inteles ca oamenilor le pasa atat de mult de acest grup", a declarat Bourgeois.

The New York Times remarca faptul ca acest conflict survine intr-o perioada in care artistii din lumea muzicii si actorii isi "imprumuta" numele pentru a fi folosite in publicitate.

Imaginea aflata in centrul conflictului reprezinta un barbat asezat pe o treapta. Pe cover-ul albumului formatiei Minor Threat, barbatul poarta niste pantofi obisnuiti. In imaginea creata de Nike, barbatul poarta incaltaminte marca Nike. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO