Business Internaţional

Nike face schimbari la varf

22.11.2004, 00:00 25



Phil Knight, co-fondatorul Nike, cel care a contribuit la ridicarea celei mai importante companii producatoare de pantofi sport si la dezvoltarea unuia dintre cele mai cunoscute branduri din lume, va demisiona din functia de presedinte si director general, dar va ramane cu functia de chairman, au anuntat oficialii companiei.



William Perez, de 57 de ani, a fost numit presedinte si director general, dar isi va prelua efectiv prerogativele incepand cu 28 decembrie.



Perez s-a aflat la conducerea fabricantului de produse chimice S.C. Johnson & Son din anul 1996 pana in prezent. Din 1999 a fost si manager la compania Kellog, unde a facut parte din departamentul de marketing si din comisia de cenzori.



"Am fost adus la aceasta companie pentru ca brandul Nike ramane intotdeauna unul foarte cunoscut, de unde rezulta ca este unul dintre cele mai bine administrate din lume", a declarat Perez.



Nike a precizat ca a demarat actiunea de descoperire a unui succesor pentru Knight la inceputul lui 2003.



"Aceasta mutare lanseaza un nou capitol interesant din evolutia afacerilor firmei Nike", spune Knight. "Bill este un lider foarte talentat si care are carte de vizita impresionanta, avand in spate o experienta de peste 30 de ani, si a construit mai multe branduri globale si afaceri noi", a adautgat el.



"De asemenea, el stie sa gestioneze afaceri globale cu un grad ridicat de responsabilitate sociala, ceea ce face ca el sa fie persoana potrivita pentru a conduce Nike", a precizat el.



De-a lungul anilor, compania Nike a fost criticata pentru politica sa de a produce bunurile in zone cu forta de munca ieftina din Asia. La mijlocul anilor 1990, Nike a lansat o ofensiva care a urmarit sa readuca firma in atentia presei. Astfel au fost lansate actiuni puternice de PR, eliberari de communicate catre presa, publicitate si scrisori catre ziare. A fost de acord, de asemenea cu suprevizarea fabricilor Nike de catre asociatia de monitorizare Fair Labor Association.



Knight, in varsta de 66 de ani, a fondat Nike in 1972 impreuna cu Bill Bowerman, care era antrenor de atletim la Universitatea din Oregon. De la inceputurile ezitante ale afacerii, cand Knight vindea pantofi de sport din porbagajul masinii sale, Nike a inregistrat un progres continuu, ajungand la venituri de 12,3 miliarde de dolari si 945 milioane dolari profit in anul fiscal 2004.



In luna septembrie Nike a raportat o crestere peste asteptari de 25% a profitului pe primul trimestru, ca urmare a sporirii vanzarilor pe piata americana.



Knight a declarat ca in viitorul apropiat isi va concentra eforturile in directia asigurarii unei tranzitii eficiente si va imbraca rolul unui chairman activ.



"De asemenea, intentionez sa imi pastrez statutul de cel mai infocat suporter al sportului", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO