Business Internaţional

Nesiguranţa investitorilor, la maximul ultimilor 6 ani în SUA

Nesiguranţa investitorilor, la maximul ultimilor 6 ani în SUA

Foto: AFP

Autor: Andreea Mindrila

24.12.2011, 12:36 295

Pe măsură ce investitorii se aşteaptă la un nivel tot mai mare de volatilitate, incertitudinea în privinţa direcţiei spre care se îndreaptă bursa a atins cel mai mare nivel din ultimii şase ani.

Cel mai recent sondaj realizat de Asociaţia Americană a Investitorilor Individuali arată că 38% dintre respondenţi se aşteaptă ca pe bursă cotaţiile să rămână constante în următoarele şase luni. Acesta este cel mai mare nivel de după aprilie 2005, scrie CNBC.com.

Problema datoriilor suverane din Europa, politica internă şi creşterea economică redusă amplifică acest sentiment, potrivit sondajului.

"Această valoare arată că investitorii nu cred că există o soluţie pentru problemele de aici şi din Europa. De asemenea, este şi sentimentul de frustrare determinat de imposibilitatea de a obţine profituri mari în acest moment", spune Charles Rotblut,vicepreşedinte al AAII.

Doar 33,7% dintre cei chestionaţi anticipează că cursurile acţiunilor cotate la bursă vor creşte în următoarele şase luni, iar 28,2% cred că cotaţiile vor scădea în aceeaşi perioadă.

Partea bună este că teama investitorilor nu a atins un nivel alarmant, şi mulţi se aşteaptă să obţină profituri modeste în 2012, spune Rotblut.

Deşi investitorii se aşteaptă ca volatilitatea de pe piaţă să continue şi în 2012, raportul dintre cei care consideră că indicele S & P 500 va creşte este de 3 la 1 comparativ cu cei care anticipează o scădere.

Potrivit sondajului, foarte mulţi membri ai AAII estimează că bursa va scădea anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO