Business Internaţional

Nemtii si italienii arunca cu miliardele pentru preluarea Endesa

Nemtii si italienii arunca cu miliardele pentru preluarea Endesa

E.ON se lupta de mai bine de un an sa cumpere grupul spaniol Endesa

27.03.2007, 17:31 17

Compania E.ON, cel mai mare furnizor de energie din Germania, a crescut cu 3,2 procente oferta de preluare a companiei spaniole Endesa pana la 42,4 miliarde de euro (56,2 mld. dolari), cursa ofertelor de achizitie devenind din ce in ce mai stransa. Italienii de la Enel ofera insa un pret mai mare.
Oferta de achizitie inaintata de compania germana a fost majorata pana la nivelul de 40 de euro pe actiune, de la o oferta initiala de 38,75 de euro, scrie Bloomberg. Prima oferta de achizitie a companiei spaniole de energie a fost facuta de E.ON in luna februarie a anului trecut.
Consortiul format din Enel (Italia) si Acciona (Spania) au anuntat ieri ca ofera 41 de euro/actiune, cu un euro mai mult pe actiune decat E.ON.
Cele 22 de milioane de clienti si peste o suta de fabrici pe care le detine Endesa fac din compania spaniola un adevarat trofeu, in contextul in care Uniunea Europeana va deschide piata regionala de energie incepand de la 1 iulie.
Directorul executiv al E.ON, Wulf Bernotat, a majorat oferta de achizitie a celei mai mari companii de energie din Spania de trei ori pana in prezent, incercand sa faca fata opozitiei din partea guvernului spaniol si mai nou unor alti competitori interesati de Endesa.
Autoritatile spaniole au dat mana libera pe 23 martie celor de la E.ON pentru majorarea ofertei, dupa ce companiile Enel, cu sediul la Roma, si Acciona din Madrid, care controleaza impreuna 46 de procente din actiunile companiei Endesa, s-au aratat interesate de a face o oferta impreuna in cazul in care oferta companiei germane va fi refuzata.
Autoritatile spaniole care reglementeaza piata de capital au declarat ca cei de la Enel si Acciona trebuie sa astepte sase luni de la depunea ofertei imbunatatite a E.ON.
Directorul executiv al E.ON si-a manifestat dorinta de a intra pe pietele de energie cu o crestere mai rapida decat cea a Germaniei. Consumul de energie din Germania din primele trei trimestre ale 2006 a crescut cu 0,6 procente fata de anul precedent. In timp ce Spania a inregistrat o crestere a consumului de 3,3 procente.
Achizitiile si fuziunile de companii de utilitati din Europa au atins un record de 250 de miliarde de dolari anul trecut, companiile incercand sa isi faca simtita prezenta pe pietele care au cunoscut o crestere rapida.
Incepand din luna iulie, utilizatorii casnici din Europa vor avea posibilitatea de a-si alege singuri propriul furnizor de utilitati, dupa mai bine de trei ani de cand acest drept a fost acordat utilizatorilor industriali.
Compania Acciona, a patra mare firma de constructii din Spania, care investeste si in producerea energiei eoliene, detine 21 de procente din actiunile Endesa. In timp ce Enel detine aproximativ 10 procente, dar si posibilitatea de a mai achizitiona inca 15% din actiuni.
E.ON, care nu si-a consolidat pozitia prin cumpararea de actiuni ale Endesa, a primit un procent din actiunile companiei spaniole prin intermediul unei oferte neoficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO