Business Internaţional

Nemtii incep sa se teama de cresterea preturilor. Petrolul a urcat cu 43%

27.06.2008, 19:49 13

Preturile produselor de import din Germania au inregistrat, in mai, cel mai semnificativ ritm de crestere din ultimii 18 ani, sporind temerile legate de inflatie in cea mai dezvoltata economie a Europei, scrie Bloomberg.
Preturile au crescut cu 2,4% fata de luna aprilie, cand cresterea a fost de doar 0,9%, conform datelor furnizate de Biroul Federal de Statistica din Wiesbaden. Cresterea preturilor la importurile din luna mai a fost cea mai mare din septembrie 1990 pana in prezent. Economistii estimasera o crestere de doar 1,5% pentru aceasta luna.
Cresterea pretului petrolului pana la recordul de 139,89 dolari (89,18 euro) pe baril a majorat inflatia si a crescut presiunile asupra companiilor, in ciuda aprecierii monedei europene fata de dolar, care a facilitat importurile. Banca Centrala Europeana a anuntat ca este pregatita sa majoreze costurile de creditare luna viitoare.
"Presiunile create de cresterea inflatiei sunt mult mai puternice decat ne asteptam", a declarat Thorsten Polleit, economistul-sef al Barclays Capital din Frankfurt. "Acestea sunt cauzate mai ales de evolutia pietelor de marfuri. Preturile vor continua sa creasca", a adaugat Polleit. Fata de anul trecut, preturile importurilor au crescut cu 7,9%, dupa o crestere de 5,7% in aprilie, conform datelor furnizate de biroul de statistica, ceea ce inseamna cea mai mare crestere anuala din noiembrie 2000. Costurile pentru energie au crescut cu 10,1% fata de luna anterioara, in timp ce petrolul a fost cu 13,3% mai scump, conform raportului.
Pretul petrolului a crescut cu 43% anul acesta, afectand grav puterea de cumparare a companiilor si consumatorilor. Moneda europeana s-a apreciat cu 6,6% in fata dolarului in aceeasi perioada.
In Germania, inflatia a accelerat cel mai probabil cu 3,3% in iunie fata de nivelul de 3% din luna anterioara, conform unui raport al economistilor chestionati de Bloomberg. Banca Centrala Europeana este ingrijorata de faptul ca o crestere mai rapida a inflatiei va duce la cresteri salariale si la transmiterea costurilor mai mari catre consumatori.
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a reamintit saptamana aceasta ca banca se afla "intr-o stare de maxima alerta" si ca ar putea majora rata dobanzii de referinta in iulie.
In plus, inflatia preturilor de la producatorii din Germania a crescut cu cel mai rapid ritm din ultimii doi ani in luna mai, in timp ce preturile en-gros au crescut cu cel mai rapid ritm din ultimii 26 de ani. Inflatia preturilor de export a accelerat cu 2,3% in mai fata de 2,2% in aprilie, conform raportului Biroului de Statistica.
Compania de produse chimice Lanxess, cea mai mare companie germana listata, a anuntat pe 29 mai ca preturile produselor vor reflecta costurile crescute, iar producatorul de anvelope numarul doi in Europa, Continental, a anuntat o crestere a preturilor de pana la 4% cauzata de cresterea costurilor la carburanti.
Banca Centrala Europeana estimeaza ca inflatia din zona euro se va situa undeva in jurul valorii de 3,4% anul acesta si de 2,4% in 2009. Obiectivul principal al bancii este mentinerea inflatiei anuale din zona sub valoarea de 2%. Avand in vedere incetinirea cresterii economice si reducerea consumului din gospodarii, le va fi foarte greu companiilor sa majoreze preturile. In Germania, increderea consumatorilor a atins cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, conform unui studiu realizat de GfK.
"Companiile germane inca mai pot reflecta cresterea costurilor in preturi. Cu toate acestea, avand in vedere evolutia increderii consumatorilor, acest lucru nu va mai fi posibil in curand", a declarat Stefan Bielmeier, economist la Deutsche Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO