Business Internaţional

Nemţii dau peste cap salvarea Greciei şi cer implicarea forţată a mediului privat

Autor: Bogdan Cojocaru

08.06.2011, 23:33 721

Deţinătorii de obligaţiuni trebuie să-şi asume o parte"substanţială" din cel de-al doilea pachet de salvare destinatGreciei, a declarat ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble,propunând o soluţie pe care agenţiile de evaluare financiară l-arputea considera drept default, potrivit Bloomberg.

Poziţia Germaniei intră în conflict cu cea a Comisiei Europeneşi a Băncii Centrale Europene, care se opun oricărei forme deimplicare "forţată" a sectorului privat, preferând o rostogolirevoluntară a datoriilor.

Un schimb care oferă investitorilor condiţii mai rele decât celepe care le au obligaţiunile existente ar fi coercitiv sau durerosşi va fi considerat default, a avertizat agenţia de evaluarefinanciară Fitch.

Astfel, se repetă istoria de anul trecut când ţările din zonaeuro au căzut de acord să ajute Grecia prin in­ter­mediul unorîmprumuturi în valoare de 30-40 mld. euro, dar nemţii s-aurăzgândit în ultimul mo­ment din cauza nemulţumiriicontribuabililor. Amânarea a făcut ca "nota de plată" pentrusalvarea Greciei să se ridice o lună mai târziu la 110 mld.euro.

Schaeuble a arătat într-o scrisoare adresată preşedintelui BCEJean-Claude Trichet şi miniştrilor de finanţe din zona euro cătermenele de scadenţă ale obligaţiunilor greceşti ar trebui extinseautomat cu şapte ani pentru a da timp Greciei să îşi repună pepicioare economia.

Orice acord privind ajutorul Greciei convenit la summitulminiştrilor de finanţe din zona euro organizat pe 20 iunie "vatrebui să includă un mandat clar - dat Greciei şi posibil FMI - dea iniţia un proces implicând deţinătorii de obligaţiuni greceşti",a menţionat oficialul german.

"Fie Schaeuble îşi domoleşte cererile, ori BCE face mai multeconcesii", a spus Christopher Rieger, analist la Commerzbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO