Business Internaţional

Muzica plus jocuri video: reteta pentru banii consumatorilor tineri

17.06.2005, 15:48 33

Producatorii de jocuri video si cei din industria muzicala isi promoveaza produsele prin intermediul unui alt tip de concerte muzicale, relateaza Financial Times.

Teatrul Rosemont din Chicago este cunoscut pentru prestatiile live ale unor dive ale muzicii soul, ca Aretha Franklin, sau ale muzicii country ca LeAnn Rimes si Lyle Lovett. Dar de anul acesta teatrul a inceput sa organizeze un alt gen de concert: Chicagoland Pops Orchestra, care a interpretat melodii dintr-un cunoscut joc video.

Este vorba despre jocul Final Fantasy, ale carui imagini au fost proiectate in timpul concertului muzical care a avut loc la teatrul Rosemont. Fiecare dintre cele 16 versiuni ale jocului a avut o lansare separata a coloanei muzicale in Japonia, locul de origine a producatorului acestuia, Square Enix.

Coloana sonora a acestui joc s-a våndut in peste un milion de exemplare in lumea intreaga, concertele cu acest tip de muzica fiind foarte comune in Japonia.

Concertul de la Chicago face parte din strategia producatorului jocului de a-si creste popularitatea in råndul tinerilor. Orchestra Filarmonica din Los Angeles a concertat anul trecut la un eveniment asemanator care a avut loc la Sala de Concerte Walt Disney.

La sfårsitul acestui an, Orchestra Filarmonica din Los Angeles va interpreta coloanele sonore ale jocurilor video: Tomb Raider, Halo si Myst. Aceste concerte simbolizeaza legatura dintre industria muzicii si cea a jocurilor video.

Deoarece afacerile cu jocuri video au evoluat foarte mult in ultimul timp, inregistrånd vånzari de peste 7,3 miliarde de dolari (5,9 miliarde de euro), companiile care activeaza in cele doua industrii

si-au dat seama ca impart acelasi tip de segment de clientela: tinerii cu banii.

Square Enix vede aceste concerte o posibilitate de a-si promova noul sau joc, Final Fantasy, unei categorii de consumatori care in mod normal nu ar fi atrasa de acest tip de distractie.

"Avem posibilitatea sa atragem un segment mai larg de consumatori, care in mod normal nu ar fi atrasi de produsele noastre. Speram ca finalitatea acestor spectacole sa fie atragerea unui numar mai mare de clienti", a spus Ichiro Otobe, presedintele Square Enix.

Square Enix nu este singura companie care aplica aceasta strategie. Electronic Arts are o intreaga divizie dedicata achizitionarii de muzica pentru jocuri video. Competitia pentru coloana sonora a unui joc video foarte popular este acerba, iar cel care decide care dintre melodii este cea mai potrivita este Steve Schnur, directorul executiv la nivel global al departamentului de muzica.

"Jocurile video au acum aceeasi importanta pentru muzica, cum au avut-o posturile de radio si MTV intr-o anumita perioada", a afirmat el.

Rockstar Games a lansat de curånd o cutie care include 8 CD-uri cu muzica din cel mai bine våndut joc al sau, Grand Theft Auto: San Andreas. Si NCsoft a intrat pe aceasta piata prin crearea unui CD separat cu muzica ce va aparea in noile sale jocuri video: Guild Wars, Auto Assault si City Villains.

"Muzica jocurilor video are propria influenta", a declarat Fred Schmidt, vicepresedintele de marketing la divizia nord-americana a NCsoft. "Nu stiu daca vreuna dintre aceste melodii va sfårsi in top 10 Billboard, dar nu poti stii niciodata."

Din perspectiva industriei muzicii, companiile de inregistrari apreciaza beneficiile aduse de introducerea unor formatii muzicale pe coloana sonora a jocurilor video. Astfel atåt sectorul muzical, cåt si cel al jocurilor video vor avea o audienta mai mare, si consumatorii vor plati pentru muzica indiferent de cum va fi livrata.

"Principala noastra strategie este sa aducem muzica direct la consumatori, iar jocurile video sunt o parte importanta a acestei strategii," a spus Adam Klein, vicepresedinte de dezvoltare si strategie la EMI Music.

Marcile de inregistrate sub umbrela EMI Music sunt: Astralwerks, Blue Note, Capitol si Virgin. Casele de productie sunt nerabdatoare sa asocieze numele artistilor lor cu cele ale unor jocuri video faimoase.

Def Jam, o divize a Universal Music, are doua jocuri publicate de Electronic Arts, prin care te poti juca cu cåntaretii celebri animati, precum Ludacris, Method Man sau Ice-T. Si majoritatea melodiilor din joc sunt ale artistilor Def Jam.

"Ne uitam la portofoliul de jocuri video ce vor fi lansate anul viitor si ne gåndim ce artisti celebri vom asocia fiecarui joc", a spus Greg Thompson, vicepresedintele de marketing al Def Jam.

Klein se gåndeste la posibilitatea actualizarii muzicii prezente in jocurile video. "Dupa ce asculti o perioada mai indelungata acest tip de muzica ajungi sa te plictisesti", a afirmat el. "Cum actualizezi asta? In ultimul timp noua tehnologie te ajuta din ce in ce mai mult sa realizezi acest lucru."

Cåstigurile acestei industrii variaza in functie de onorariile care trebuie platite artistilor, precum si caselor de productie pentru utilizarea vocii si numelui acestor cåntareti celebri in jocurile video.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO