Business Internaţional

A murit creatorul lanţului de cafenele Cafe Coffe Day, unul dintre puţinii antreprenori care au încecat să rivalizeze cu Starbucks, reuşind chiar să fie mult mai puternic în piaţa proprie, cu 1.700 de locaţii

A murit creatorul lanţului de cafenele Cafe Coffe Day,...

Autor: Iulian Tenchiu

11.08.2019, 15:04 189

Cadavrul lui V.G Siddhartha(57 de ani), fondatorul Cafe Coffe Day(CCD), unul dintre cele mai puternice lanţuri de cafenele din lume a fost găsit miercuri, 31 iulie, pe malul unui râu. De-a lungul vieţii Siddharta a reuşit să construiască un imperiu al cafelei, care în India număra 1.700 de cafenele, reuşind astfel să învingă Starbucks în lupta pentru supremaţia asupra acestei ţări, scrie Financial Times.

Drumul spre succes a început cu deschiderea unui internet-cafe în 1996, pe cea mai aglomerată stradă a oraşului indian Bangalore. Chiar dacă prima sa cafenea s-a deschis în 1996, Siddharta a pregătit terenul businessului său cu 6 ani înainte, în 1990, atunci când a sponzorizat călătoria unei delegaţii de  producători de cafea din India de Sud, care urmau să negocieze cu ministrul de finanţe de la acel moment, Manmohan Singh, relaxarea monopolului pe care statul indian îl deţinea asupra exporturilor de cafea.

Cea mai fructuoasă perioadă a lanţului de cafenele a fost cea cuprinsă între 2001 şi 2011, pentru că atunci CCD a atras atenţia investitorilor, motiv pentru care businessul lui Siddharta s-a transformat în ţinta unor runde de finanţare, cea mai importantă fiind cea din 2011, atunci când compania a reuşit să atragă aproape 200 mil. dolari.

Pentru lanţul de cafenele a lui V.G Siddharta declinul a început odată cu listarea pe bursă din 2015, CCD nereuşind să îşi vândă acţiunile peste preţul de listare, fapt care a frustrat investitorii. Lovitura de graţie a venit în 2017, atunci când Fiscul din India a pus sechestru pe o parte din acţiunile companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO