Business Internaţional

Munţii de datorii ale companiilor de apă din Marea Britanie expun un sector al utilităţilor privatizat care pare să fi făcut prioritară recompensarea acţionarilor în dauna investiţiilor

Companiile de apă din Marea Britanie au datorii cumulate de peste 60 de miliarde de lire sterline. Dintre cele 11 cu operaţiuni în Anglia şi Ţara Galilor, şase sunt deţinute sau controlate de investitori străini din ţări precum Hong Kong, Canada şi Malaysia.

Companiile de apă din Marea Britanie au datorii cumulate de peste 60 de miliarde de lire sterline. Dintre cele 11 cu operaţiuni în Anglia şi Ţara Galilor, şase sunt deţinute sau controlate de investitori străini din ţări precum Hong Kong, Canada şi Malaysia.

Autor: Bogdan Cojocaru

29.06.2023, 22:51 398

Ofwat a amendat Thames Water  cu 60 milioane euro anul trecut pentru abateri legate de scurgeri, canalizare şi poluare Furnizorul ar avea nevoie de fonduri adiţionale de până la 10 miliarde de lire sterline pentru a-şi aduce infrastructura la standardele cerute de lege. Cifra nu ar include costul plăţii dobânzilor la muntele de datorii. Mulţi cer renaţionalizarea.

Prin colapsul financiar al celui mai mare furnizor de apă şi servicii de tratare a apelor uzate, Marea Britanie s-a lovit de o nouă criză a celui mai preţios lichid de pe pamânt. Aceasta se suprapune uneia climatice, cu secete record şi ploi abundente acolo unde nu ar trebui să fie.

Publicul şi politicienii se întreabă acum cât de adecvat mai este un sector al utilităţilor privatizat care pare să fi făcut prioritară recompensarea cu bani a acţionarilor în dauna investiţiilor.

Thames Water, privatizată în 1989, ca multe altele, de premierul Margaret Thatcher prin reformele sale menite a moderniza şi dezindustrializa economia britanică, are datorii echivalente cu 16 miliarde de euro. A devenit clar că a ajuns în situaţia de a se lupta pentru supravieţuire când CEO-ul Sarah Bentley a anunţat, miercuri, că îşi abandonează imediat funcţia şi compania. Aceasta are 15 milioane de clienţi, dintre care 10 milioane în Londra.

Guvernul s-a mobilizat rapid şi a discutat despre posibilitatea naţionalizării temporare. Mulţi cer renaţionalizarea.

Potrivit autorităţii de reglementare a serviciilor de apă, Ofwat, dintre furnizorii de utilităţi privatizaţi, Thames Water, alături de o altă companie din sector, Southern Water, are cele mai slabe rezultate, notează The Guardian. Nu reuşeşte să îndeplinească cerinţele legale privind cantitatea de apă uzată care trebuie tratată, privind poluarea şi preluarea prin canalizare a apei pluviale. Ofwat a amendat Thames Water  cu 60 milioane euro anul trecut pentru abateri legate de scurgeri, canalizare şi poluare.

Reţeaua companiei are scurgeri de 630 de milioane de litri pe zi. Iar aceasta este o problemă foarte gravă în condiţiile în care vara de anul trecut a fost cea mai fierbinte din ultimii 50 de ani, seceta s-a instalat acolo unde se credea că este imposibil, iar utilizarea apei de către populaţie, inclusiv de cea a Londrei, a fost puternic restricţionată.

Restricţiile au afectat 23 de milioane de persoane. Iar Agenţia pentru Mediu a avertizat că Marea Britanie s-ar putea confrunta cu penurii severe de apă în următorii 25 de ani dacă infrastructura nu este reparată, dacă nu este redusă utilizarea apei şi dacă nu este majorată capacitatea de stocare. Pentru toate acestea este nevoie de bani.

Thames Water, companie strategică, se sufocă în datorii când dobânzile sunt mai mari ca oricând în ultimul deceniu. Pe lângă ce s-a bugetat până acum, furnizorul ar avea nevoie de fonduri adiţionale de până la 10 miliarde de lire sterline pentru a-şi aduce infrastructura la standardele cerute de lege, potrivit unor surse apropiate discuţiilor din guvern privind un plan de salvare. Cifra nu ar include costul plăţii dobânzilor la muntele de datorii. Mai mult de jumătate din datoria Thames Water are legătură cu inflaţia record, iar raportul datorie/valoare al companiei era anul trecut de 80%, scrie The Guardian.

În urmă cu un an, acţionarii au promis să investească 500 de milioane de lire sterline în furnizorul de apă, aceasta fiind prima injecţie de capital de după privatizare, şi s-au angajat să mai aducă un miliard de lire în funcţie de diverse condiţii. Însă cele 500 de milioane de lire au fost primite abia în martie, restul de bani nefiind niciodată plătiţi, notează Financial Times.

Investitorii s-au speriat de revelaţiile că nici aceste fonduri nu ar fi suficiente. La începutul acestei luni, unul din managerii de top, Cathryn Ross, fost executiv al autorităţii de reglementare Ofwat, a avertizat că Thames Water „a înregistrat pierderi foarte mari şi că nu este într-o poziţie ideală pentru a strânge capital“. De aceea, a explicat ea, o soluţie ar putea fi tot ajutorul de la acţionari.

Cei mai mari acţionari sunt fondul de pensii canadian Ontario Municipal Employees Retirement System (Omers) şi Universities Superannuation Scheme (USS), care investeşte economiile profesorilor universitari britanici.

Acţionari mai mici sunt China Investment Corporation şi Infinity Investments din Abu Dhabi.

Thames Water a acumulat cea mai mare parte a datoriei cât a aparţinut băncii austra­liene Macquarie. Aceasta susţine că a investit miliarde de lire în infrastructura de apă şi canalizare, dar criticii spun că de fapt banca a scos cu mult mai mulţi bani din companie prin dividende şi împrumuturi, arată BBC.

Thames Water este prima companie de apă care a fost privatizată de guvernul Thatcher, ideea fiind de a detensiona finanţele auto­rită­ţilor locale şi de a injecta vitalitate şi eficienţă capitalistă în sistem. Cândva, compania a aparţinut şi supergrupului german RWE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO