Business Internaţional

Muhtar Kent va fi noul director executiv al Coca Cola

07.12.2007, 19:03 48

Coca-Cola a anuntat ca presedintele si directorul de operatiuni al companiei, Muhtar Kent, ii va succede lui Neville Isdell in pozitia de director executiv incepand cu data de 1 iulie 2008. Isdell va ramane in pozitia de presedinte al consiliului director al companiei pana la intrunirea anuala a actionarilor companiei ce va avea loc in aprilie 2009.
"Coca-Cola este o companie cu o crestere sustinuta, pe termen lung. O planificare detaliata cu privire la succesiune reprezinta o parte vitala a planului de dezvoltare. Viitorul pas in ceea ce priveste managementul, bazat pe parteneriatul de succes dintre mine si Muhtar, va asigura continuarea cresterii companiei si extinderea businessului Coca-Cola in intreaga lume", a declarat Isdell.
"Am purtat discutii cu boardul de la intoarcerea mea in iunie 2004. Suntem siguri ca Muhtar este pregatit sa preia noile responsabilitati de management, fiind persoana potrivita pentru a duce compania catre urmatorul nivel de performanta. Dupa o colaborare stransa cu Muhtar timp de aproape 20 de ani, sunt sigur ca dispune de capacitatile necesare pentru a duce mai departe compania", a adaugat Isdell.
"In conditiile in care organizatia este stabilizata, iar cresterea sustinuta este evidenta, ma astept ca Muhtar sa se remarce ca lider al echipei care a dezvoltat si duce in prezent la indeplinire planul nostru de crestere strategica pe zece ani", a declarat Isdell.
Kent s-a intors in cadrul companiei Coca-Cola in mai 2005 ca presedinte al diviziei pe Asia de Nord, Eurasia si Orientul Mijlociu. El a fost desemnat in pozitia de presedinte al Coca-Cola International in ianuarie 2006 si mai apoi numit presedinte si director operational al companiei in decembrie 2006. Din pozitia de director operational, a fost responsabil de o serie de initiative importante, printre care si achizitia Glaceau la inceputul acestui an, iar pana acum in acest an compania a obtinut o crestere puternica a volumelor si o rata de crestere de doua cifre a castigurilor.
Kent s-a alaturat pentru prima data companiei in 1978, indeplinind o varietate de roluri de marketing si operationale care au dus la numirea sa in pozitia de presedinte al diviziei pentru Europa Centrala si de Est in 1989. Kent a detinut aceasta pozitie pana in 1995, fiind responsabil pentru 23 de tari unde, in stransa colaborare cu Isdell, s-a ocupat de relansarea Coca-Cola in Europa Centrala si de Est intr-un timp record, compania ajungand rapid lider de piata in aceasta regiune, pozitie pe care o detine si in prezent.
In perioada 1995-1998, Kent a fost managing director al Coca-Cola Amatil Europe cu operatiuni de imbuteliere in 12 tari. Din 1999 pana la intoarcerea sa in cadrul companiei, Kent a fost presedinte si director executiv al Efes Beverage Group, una dintre cele mai mari companii internationale de bauturi din Europa, si managing partner Coca-Cola Icecek, o companie de imbuteliere Coca-Cola.
"Oportunitatea de a conduce Coca-Cola reprezinta pentru mine o onoare extraordinara si sunt recunoscator boardului pentru increderea pe care o are in mine", a declarat Kent.
Kent, care va fi in continuare presedinte al companiei, va prelua pozitia de CEO pe
1 iulie 2008. Isdell va detine in continuare pozitiile de presedinte al consiliului director si CEO pana la aceasta data. "Am avut multe realizari in ultimii trei ani si jumatate si recunosc ca responsabilitatile mele fata de companie si Muhtar vor continua pana in momentul in care el va prelua pozitia de CEO", a declarat Isdell.

Coca-Cola in Romania

Muhtar Kent a fost extrem de activ in dezvoltarea businessului Coca-Cola pe piata romaneasca, in primele etape de prezenta locala a companiei, ocupand functia de presedinte al grupului american in Europa Centrala si de Est. In cadrul structurilor Coca-Cola, Kent a fost cel care a dezvoltat atat activitatea de imbuteliere, cat si pe cea de distributie pe piata locala. Grupul american a intrat pe piata romaneasca in anii '90, dupa ce Ion Stamanichi, directorul celei mai mari fabrici de sucuri din tara, Ci-Co din Bucuresti, i-a scris o scrisoare directorului companiei americane de la acea vreme. Pe scurt, ii lansa o invitatie pentru a-si uni fortele cu el ca sa vanda Coca-Cola pe piata romaneasca. Nu doar ca mesajul a avut rasunet si in cateva luni de la trimiterea scrisorii o intreaga delegatie evalua potentialul afacerii din Romania, iar dupa un an a si inceput productia de Coca-Cola.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO