Business Internaţional

Mubarak: Dacă aş demisiona acum, ţara ar plonja în haos. Liderii UE vor condamna cu fermitate violenţele din Egipt - proiect

Mubarak: Dacă aş demisiona acum, ţara ar plonja în haos. Liderii UE vor condamna cu fermitate violenţele din Egipt - proiect

Autor: Mediafax

04.02.2011, 09:54 14

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a declarat joi, într-uninterviu acordat lui Christiane Amanpour, că vrea să demisioneze,dar "nu poate de teamă că ţara ar plonja în haos", relatează ABCNews, citat de Mediafax.

Într-un interviu de 30 de minute acordat jurnalistei ChristianeAmanpour la palatul prezidenţial din Cairo, Mubarak a declarat căs-a săturat să mai fie preşedinte şi ar vrea să demisioneze acum,dar nu poate de teamă că ţara ar putea plonja în haos.

Preşedintele egiptean s-a declarat tulburat de violenţele dinpiaţa Tahrir din ultimele zile, dar a precizat că nu Guvernul săueste responsabil de ele, ci Fraţii Musulmani, susţine jurnalistaamericană.

Liderii ţărilor din Uniunea Europeană (UE) intenţionează săcondamne "în modul cel mai categoric" violenţele contramanifestanţilor egipteni, vineri, în cadrul unei reuniuni, laBruxelles, şi să ceară o tranziţie rapidă a puterii politice,potrivit unui proiect de declaraţie, informează AFP.

Ei se pregătesc să anunţe că Înaltul Reprezentant al UE pentruPolitică Externă, Catherine Ashton, intenţionează să efectueze ovizită în Egipt, la o dată care nu a fost, încă, stabilită.

Potrivit unei surse diplomatice, această deplasare nu avea avealoc mai devreme de 15 zile şi va fi legată de o vizită pe careAshton a prevăzut, deja, că o va efectua în acea perioadă, înTunisia.

Miliardarii Egiptului fac parte din aceeaşi familie, au 13 mld. $şi o afacere în România

Şefii de stat şi de Guvern din cadrul Uniunii "deplângdegradarea situaţiei din Egipt, condamnă violenţa în modul cel maicategoric şi reafirmă dreptul tuturor cetăţenilor de a manifestaliber şi paşnic sub protecţia forţelor de ordine", se arată înproiectul declaraţiei, care mai poate fi modificat.

Ei intenţionează, de asemenea, să califice ca "inacceptabile""agresiunile şi intimidările" cărora le-au fost supuşi numeroşijurnalişti, atât din partea autorităţilor, cât şi a unormanifestanţi. Mai mulţi dintre ei au fost bătuţi şi arestaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO