Business Internaţional

Motoarele diesel pornesc in cucerirea Americii

17.09.2007, 21:55 15

Dupa aproape doua decenii de cand masinile diesel aproape au disparut de pe autostrazile americane, toata lumea se intreaba daca americanii sunt in stare sa le acorde o noua sansa, scrie cotidianul International Herald Tribune.
Aceasta a fost intrebarea care i-a framantat pe producatorii de automobile la Salonul Auto de la Frankfurt, cu atat mai mult cu cat producatorii europeni de automobile au inaugurat o serie noua de modele diesel, dotate cu motoare "mai curate", aceasta fiind solutia pentru problema eficientei si protectiei mediului in acelasi timp.
Unele dintre aceste modele vor fi de asemenea vandute in Statele Unite, unde toata lumea isi aduce aminte de masinile diesel ca fiind poluante, cu motoare zgomotoase si greu de pornit la temperaturi sub zero grade.
Executivii europeni au tinut sa evidentieze modul in care tehnologia diesel a evoluat de atunci, acum fiind aproape imposibil sa deosebesti un motor diesel de unul pe benzina din punct de vedere al performantei si al emisiilor de dioxid de carbon, gazul raspunzator pentru formarea efectului de sera, si toate acestea dintr-un singur motiv: motoarele diesel au devenit mult mai eficiente.
"Vom transforma motorul diesel intr-unul la fel de curat ca unul pe benzina", a declarat presedintele executiv al DaimlerChrysler, Dieter Zetsche. "Suntem pregatiti sa reducem emisiile de dioxid de carbon ale modelelor noastre", a adaugat el.
Mercedes Benz, BMW si Volkswagen intentioneaza in urmatorul an sa vanda masini diesel in Statele Unite, fiind aproape sigure ca dieselul va deveni prima alternativa in defavoarea masinilor electrice hibrid popularizate de Toyota si alti producatori japonezi.
Si producatorii europeni experimenteaza modelele hibrid, dar nu se mai arata in continuare ingrijorati de modelul Prius de la Toyota. Numerosi analisti sunt de parere ca acest fapt se datoreaza in mare parte constientizarii capacitatilor limitate ale modelelor hibrid si posibilitatilor combustibilului diesel.
"Prima runda a fost castigata de catre japonezi, dar incepem sa ne apropiem de ei", a declarat presedintele Porsche, Wendelin Wiedeking, care nu exclude posibilitatea ca intr-o zi Porsche sa vanda modele diesel.
In curand americanii vor avea posibilitatea sa aleaga dintr-o gama destul de variata de modele germane diesel: trei modele SUV Mercedes, plus Sedanul E-classe, si inca cateva modele BMW. Volkswagen, care a lansat de cativa ani o versiune diesel a modelului Volkswagen Jetta in Statele Unite, are de gand sa introduca un noul model cu un motor mai eficient, tot diesel, precum si o noua versiune a modelului Volkswagen Passat si noul SUV, Volkswagen Tiguan.
Astazi, mai putin de 3% din masinile din Statele Unite sunt echipate cu motoare diesel, comparativ cu procentajul de 30% inregistrat in tarile europene. In 2006, mai mult de jumatate din masinile noi vandute in Europa au fost diesel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO