Business Internaţional

Moscova, înecată în fum. Presa internaţională vorbeşte de riscuri de iradiere nucleară

Moscova, înecată în fum. Presa internaţională vorbeşte de riscuri de iradiere nucleară
06.08.2010, 13:35 24

Răspândirea incendiilor din Rusia au forţat autorităţile să îşimute o parte din rachete, să evacueze copiii din taberele aflate înapropierea pădurilor incendiate şi să monitorizeze atent nivelulradiaţiilor, într-un moment în care Moscova este înecată în smog,informează AFP.

Ministrul apărării din Rusia a ordonat evacuarea rachetelordintr-un depozit din apropiere de Moscova după ce autorităţile auatenţionat că incendiile din ultimele zile riscă să reactiveze zonacontaminată din preajma Cernobâlului.

Locuitorii Moscovei, mulţi cu măşti sanitare, se îndreaptă prinsmog spre locurile de muncă, experţii atenţionând că poluarea aatins niveluri peste cele de siguranţă. Pretutindeni in Moscova sedistribuie masti de protectie si au fost amenajate aproape 100 depuncte de prim ajutor medical. Daca la ora 7 dimineatavizibilitatea pe caile rutiere era sub 500 m, la ora 11 era s-aredus la 40-50 m, ceea ce a condus la crearea de lungi coloane demasini.

Cercetatorii sustin ca incendiile din Rusia au o asemenea forta,incat se formeaza nori similari celor care apar in urma eruptiilorvulcanice sau a testelor nucleare.

Incendiile izbucnite joi seara la una dintre unitatile militareale Centrului de avertizare a atacurilor cu rachete din Kolomin,regiunea Moscovei, s-au extins pe o suprafaţă de 179.600 dehectare, fiind estimate peste 588 de de focare.

"Situaţia este sabilă. Cel mai complicat eveniment este înregiunile Sarov, Novgorod şi Moscova", a declarat şeful centruluipentru urgenţe din cadrul ministerului apărării, VladimirStepanov.

Incentiilde din zona Sarov sunt cele mai problematice pentruautorităţi, în acest oraş fiind adăpostit principalul centru decercetări nucleare. Autorităţile ruse au declarat că toatematerialele radioactive şi explozive au fost scoase din centru,ministerul apărării asigurând locuitorii că situaţia se află subcontrol.

Ministerul a ordonat de asemenea ca armele, artileria racheteleşi muniţiile să fie mutate din depozitul de la Alabinsk, care seaflă la 70 de kilometri sud-vest de Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO