Business Internaţional

Moscova îndeamnă Turcia să înceteze "provocările", în urma incidentului din Marea Egee

Moscova îndeamnă Turcia să înceteze "provocările",...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

13.12.2015, 20:32 932

Ministerul rus al Apărării a anunţat că distrugătorul Smetlivi a fost nevoit să tragă aceste focuri de avertisment, duminică dimineaţa, şi că l-a convocat pe ataşatul militar al Turciei în legătură cu acest incident.

"Diplomatului militar turc i s-au prezent ferm potenţialele consecinţe dezastruoase ale unor acţiuni nesăbuite din partea Ankarei faţă de contingentul militar rus care luptă împotriva terorismului internaţional în Siria", a precizat ministerul într-un comunicat.

"I-au fost prezentate, în mod expres, îngrijorările noastre cu privire la noile provocări turceşti la adresa distrugătorului Smetlivi", a adăugat ministerul.

Ministerul a anunţat anterior că nava de pescuit turcească nu a răspuns avertismentelor distrugătorului şi că şi-a schimbat cursul brusc numai după ce s-au tras focuri de avertisment, iar aceasta a trecut la doar 500 de metri pe lângă Smetlivi.

"Numai norocul a contribuit la evitarrea unei tragedii", a apreciat ministerul.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, prezent la Roma la negocieri pe tema situaţiei din Libia, a declarat că Ankara anchetează incidentul şi că va face o declaraţie după ce va avea mai multe informaţii.

El a reiterat totodată poziţia Turciei, care doreşte să-şi soluţioneze dificultăţile cu Rusia. "Noi vrem să soluţionăm tensiunile prin dialog", a declarat el pentru postul TRT Turk.

Incidentul este susceptibil să sporească tensiunile dintre cele două ţări, alimentate de poziţii divergente cu privire la Siria, dar şi de doborârea unui bombardier rusesc de către un avion turcesc de vânătoare, luna trecută, la frontiera cu Siria.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a denunţat doborârea bombardierului drept o "înjunghiere pe la spate", a impus Turciei sancţiuni economice, ca măsuri de retorsiune.

Turcia s-a plâns Rusiei, la începutul acestei luni, de un incident în care un marinar rus a fost fotografiat în timp ce agita un lansator de rachete pe puntea unei nave ruseşti care traversa Istanbulul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO