Business Internaţional

Morgan Stanley se teme de efectele atacurilor de la Madrid

22.03.2004, 00:00 16



Banca americana de investitii Morgan Stanley a anuntat saptamana trecuta ca atacurile teroriste de la Madrid au afectat increderea clientilor in toata gama de servicii financiare din intreaga lume, scrie Financial Times.



Desi pietele financiare mondiale au ramas relativ calme dupa atacuri, Stephen Crawford, directorul financiar al bancii, subliniaza "impactul psihologic" al acestor atacuri.



Fara a ada detalii, Crawford a afirmat ca efectele pot fi resimtite in activitatea de retail si in cea de corporate a grupului. Pe langa intermedierea tranzactiilor cu titluri financiare si activitatile de investment banking, grupul american opereaza si pe piata de retail si cea a cardurilor de credit.



Cu toate acestea, Morgan Stanley a raportat cresterea accentuata a profitului primului trimestru al acestui an, urmand astfel exemplul celorlalte institutii financiare de pe Wall Street.



Profitul net al primelor trei luni s-a majorat la 1,23 miliarde de dolari, cu 35% mai mult fata de perioada similara a anului trecut, si cu 21% peste profitul inregistrat in ultimele trei lui ale anului 2003.



Veniturile aferente unor activitati au atins un nivel record. Crawford a declarat ca este prima data din 1998 cand toate diviziile principale ale bancii si-au imbunatatit performantele fata de trimestrul anterior.



Directorul financiar al bancii a mai scos in evidenta cresterea cotei de piata pe unele segmente, in special in activitatea de investment banking, unde divizia de fuziuni si achizitii a Morgan Stanley a recastigat locul doi in lume, dupa tranzactiile anuntate pentru acest an. Banca este lider pe piata ofertelor de actiuni pe piata primara, ocupa locul patru in intermedierea emisiunilor de obligatiuni si primul loc in operatiunile de brokeraj pe plan mondial.



Succesul bancii reflecta rezultatele bune inregistrate pe piata americana, pe cea europeana, dar si in Asia.



Serviciile oferite companiilor au generat un profit brut de 1,19 miliarde de dolari, cu 26% mai ridicat fata de perioada similara a anului trecut. Veniturile au atins cel mai ridicat nivel din al doilea trimestru al anului 2000, datorita operatiunilor cu titluri cu venit fix si subscrierii de actiuni. Veniturile totale din subscrieri s-au majorat cu 51%, in timp ce subscrierile de actiuni au inregistrat o crestere cu aproape 150% fata de anul anterior.



Indicatorul profit net raportat la capitalul social a crescut la 19,2% fata de trimestrul anterior, insa Morgan Stanley ramane in urma rivalilor sai de pe Wall Street.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO