Business Internaţional

Molson Coors vinde obligaţiuni de aproape două mld. dolari, pentru finanţarea achiziţiei StarBev

Autor: Marius Oncu

27.04.2012, 14:23 102

Producătorul de bere nord-american Molson Coors Brewing a emis obligaţiuni în valoare de 1,9 miliarde de dolari pentru a asigura o parte din finanţarea achiziţiei companiei StarBev, cu operaţiuni în Europa de Est, inclusiv România, de la fondul de investiţii CVC Capital Partners.

StarBev deţine în România compania Bergenbier SA.

Molson Coors a anunţat la începutul lunii aprilie un acord pentru achiziţia StarBev pentru 2,65 miliarde de euro (3,5 miliarde de dolari), potrivit Bloomberg.

Tranzacţia trebuie aprobată de autorităţile pentru concurenţă din mai multe state europene şi ar trebui să fie finalizată în al doilea trimestru al anului.

Molson Coors a vândut obligaţiuni pe cinci ani în valoare de 300 de milioane de dolari, pe zece ani în valoare de 500 de milioane şi obligaţiuni pe 30 de ani în valoare de 1,1 miliarde de dolari.

Producătorul de bere a apelat la piaţa obligaţiunilor în dolari pentru prima dată din 2007 pentru a asigura o parte a achiziţiei StarBev, potirivt datelor Bloomberg.

Achiziţia va permite companiei să se extindă pe alte pieţe decât America de Nord şi Marea Britanie, unde are o prezenţă semnificativă, iar şomajul ridicat şi concurenţa puternică afectează creşterea. StarBev operează nouă fabrici de bere în Europa Centrală şi de Est, în ţări precum Cehia, Ungaria, România şi Bulgaria.

CVC a cumpărat operaţiunile de producţie de bere din Europa Centrală şi de Est, pe care le-a consolidat în StarBev, de la InBev, în 2009, după fuziunea acestei companii cu Anheuser-Busch. Cedarea activelor a fost necesară pentru a se obţine avizul Comisiei Europene în privinţa fuziunii.

În România, StarBev controlează Bergenbier, unul dintre cei mai mari producători de bere de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO