Business Internaţional

MOL reia tratativele cu PKN ORLEN

MOL reia tratativele cu PKN ORLEN

Discutiile privind achizitia de catre grupul MOL a PKN au incetat in urma cu patru ani

25.07.2007, 17:28 25

Un reprezentant al companiei MOL, citat de presa poloneza, a afirmat ca este posibil ca grupul sa reconsidere achizitia companiei poloneze PKN ORLEN.
Discutiile dintre cele doua companii privind achizitia de catre grupul MOL a companiei PKN au incetat in urma cu patru ani, dupa ce MOL a afirmat ca achizitionarea companiei nu era printre planurile imediate ale grupului.
"Reinceperea tratativelor cu PKN ilustreaza posibilitatile pe care grupul MOL le are daca nu doreste sa fuzioneze cu OMV. Potrivirea companiilor este foarte buna daca tinem cont de zonele geografice distincte unde acestea isi desfasoara acum activitatea", a declarat Bram Buring, de la Wood & Co. In acelasi timp, analistul a notat faptul ca o fuziune nu este realista.
In cazul unei fuziuni complete, principalul actionar al PKN, statul polonez, nu ar mai avea control asupra managementului companiei si asupra strategiilor de dezvoltare, si nu va avea siguranta ca entitatea formata nu va ajunge sub control rusesc. Pe de alta parte, gasirea unui partener din Statele Unite sau din Europa de Vest ar garanta siguranta energetica a tarii.
Buring este de parere ca cooperarea strategica nu este in discutie, mentionand ca PKM este deja in tratative cu Lotos. "Este putin probabi ca PKN sa demareze tratative cu MOL".
PKN ORLEN a inregistrat ieri cea mai mare crestere pe bursa din sectorul companiilor petroliere, de 3,2%.
"Anuntul facut de MOL vine in sustinerea ideii noastre ca discutiile legate de fuziunea dintre MOL si PKN sunt nerealiste, dar ca o cooperare ar fi benefica, mai ales acum cand grupul ungar este nevoit sa isi inchida rafinarii fara a pierde clientii din sudul Poloniei", a declarat Peter Tordai, de la KBC Securities.
Compania PKN ORLEN a fost infiintata in 1999 dupa fuziunea dintre Petrochemia Plock si Centrala Produktow Naftowych (CPN). Compania opereaza in Polonia una dintre cele mai mari retele de rafinarii din Europa Centrala. Reteaua de distributie retail a companiei este formata din 2.700 de retaileri in Polonia, Germania, Republica Ceha si Lituania, ce opereaza sub brandurile ORLEN, Petrochemia Plock, BLISKA, STAR si Ventus logo. La sfarsitul primului trimestru din 2007, PKN ORLEN avea 19.976 de angajati.
Compania PKN are o cota de piata de 60% in Polonia si de zece ani este principalul furnizor al operatorilor ce isi desfasoara activitatea pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO