Business Internaţional

Mittal, cel mai bogat indian din Albion

04.03.2003, 00:00 19

Lakshmi Mittal, miliardarul indian din sectorul prelucrarii otelului, devanseaza opt alti indieni in cadrul listei primilor 300 de miliardari din Marea Britanie.
In cadrul listei celor mai bogati, pe anul 2003, realizata de "Sunday Mail", Mittal se plaseaza pe locul 14, cu o valoare estimata a averii de 1,25 miliarde de lire sterline. El a avansat patru pozitii, de pe locul 18 detinut anul trecut, cand activele sale erau estimate la un miliard de lire sterline.
Conform "Sunday Mail", Mittal a castigat aceasta pozitie ca urmare a faptului ca noile achizitii efectuate de LNM in Kazahstan, Romania si Algeria au inceput sa dea roade. De asemenea, Mittal si-a extins operatiunile desfasurate in Africa de Sud, detinand un pachet de actiuni in valoare de aproape 300 milioane de lire sterline in cadrul celei mai mari companii din domeniul prelucrarii otelului din aceasta tara.
Sunday Mail recunoaste faptul ca valoarea operatiunilor lui Mittal este mai mare, conform unei evaluari interne, insa, datorita faptului ca industria otelului trece inca printr-o situatie dificila, Mittal a fost plasat pe locul 14.
Pe pozitia 40 se afla fratii Hunduja cu o avere estimata la 670 milioane de lire sterline. Acestia raman pe aceeasi pozitie desi anul trecut estimarile privind averea lor se situau in jurul valorii de 650 milioane de lire sterline. Conform Sunday Mail, "acestia sunt cei mai bogati oameni de afaceri ai Indiei, ce au cladit un imperiu in valoare de miliane de lire sterline". In raport se adauga, "companiile acestora sunt protejate impotriva impozitelor mari, fiind inregistrate in regiuni cum ar fi Bahamas, Panama, Liberia, Liechtenstein si Luxemburg". Fratii Jatania, cu o avere estimata la 330 milioane de lire sterline, se situeaza pe pozitia 93. Anul trecut, acestia se plasau pe locul 101, acesta fiind un avans semnificativ pentru ei. Mitesh Jatania si familia sa conduc un imperiu de produse cosmetice. Compania lor, Lornamead Group, a fost fondata in 1978, avand sediul la Dubai. Compania are birouri afiliate in Londra, Dublin, Moscova, Lagos, Johannesburg, Olanda si Scandinavia.
Mittal a fost protagonistul unui scandal politic in Marea Britanie, scandal in care opozitia l-a acuzat pe premierul Blair ca partidul sau a primit o donatie de la miliardar, care a cumparat combinatul Sidex. LNM Holdings BV, o subsidiara a grupului LNM inregistrata in Antilele Olandeze, a cumparat pentru 50 de milioane de dolari de la Autoritatea pentru Privatizare un pachet de 92% din actiunile combinatului siderurgic din Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO