Business Internaţional

Misterul caderii indicelui Dow Jones, inca neelucidat

12.05.2010, 23:07 32

Autoritatea de reglementare a pietei americane de capital (SEC)a anuntat ca nu a descoperit un eveniment specific care sa explicemisterioasa cadere a pietei bursiere de saptamana trecuta, dar caaceasta coborare socanta este inacceptabila, urmand sa fie luatemasuri suplimentare de protectie, scrie agentia de presa ThomsonReuters.

Presedintele SEC, Mary Schapiro, a declarat ca va mai dura panace cauza va fi identificata si a avertizat ca incredereainvestitorilor ar putea avea de suferit daca nu vor fi luatemasuri.

SEC a anuntat ca a primit recomandari din partea mai multorburse si autoritatii de reglementare a industriei financiare(FINRA) cu privire la impunerea unor limite de tranzactionare silegat de tranzactiile eronate, urmand sa analizeze acesterecomandari in zilele urmatoare.

Dupa ce pietele americane au revenit in apropierea nivelurilorde dinaintea caderii de pe 6 mai, multi legislatori au parutmultumiti de declaratiile SEC.

Insa unii republicani membri ai Comitetului pe Piete de Capitalau pus la indoiala oportunitatea masurilor SEC inainte declarificarea cauzelor care au produs caderea pietei.

Desi Schapiro a parut sa sprijine teoriile conform caroracaderea pietei a fost rezultatul unei combinatii de factori, nicioautoritate nu a reusit sa concluzioneze ce a provocat scadereafulger de 900 de puncte a indicelui Dow Jones Industrial Average cei-a pus pe jar pe investitorii din intreaga lume.

Schapiro a declarat ca operatiunile de high-frequency trading(tranzactionare de mare frecventa) ar fi putut exacerba vanzarilemasive, dar nu este clar in ce masura caderea de zece minute apietei a fost cauzata de acestea.

Trimestru perfect pentru patru banci

In pofida agitatiei de pe pietele din intreaga lume, patrugiganti ai pietei financiare americane au reusit sa generezecastiguri din tranzactionare in fiecare zi din primele trei luniale anului, scrie The New York Times. Bank of America, Citigroup,Goldman Sachs si JPMorgan Chase au incheiat un trimestru perfect,fara niciun fel de pierdere in niciuna din zile, indicand rolulimportant pe care-l ocupa tradingul in cadrul institutiilorfinanciare majore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO