Business Internaţional

Mister în Rusia: un investitor a dispărut cu 20 mil. dolari

Mister în Rusia: un investitor a dispărut cu 20 mil....

Autor: Sebastian Tănase

06.01.2015, 00:04 1627
Blackfield Capital era unul dintre cele mai „fierbinţi“ fonduri de investiţii din Moscova, remarcat pentru petrecerile de prost gust pe care le organiza şi pentru ambiţia de a „cuceri“ piaţa americană. În 2013 fondatorul firmei şi-a consolidat avanpostul american închiriind un apartament de lux la un preţ record. Angajaţii din SUA au primit ordin să cumpere o maşină de sport de 300.000 de dolari. Acum, fondatorul, Kim Karapetyan, în vârstă de 29 de ani, este dat dispărut împreună cu toate activele firmei, iar misterul fascinează comunitatea financiară din Rusia, scrie The Wall Street Journal.

Angajaţii Blackfield au constatat că ceva nu este în ordine abia la jumătatea lunii octombrie 2013, când trei bărbaţi care au refuzat să se identifice au intrat în forţă în birourile fondurilor situate într-un complex de lux de pe malul râului Moscova şi au cerut să îl vadă pe Karapetyan. Dar acesta nu mai este de găsit de atunci, iar angajaţii Blackfield au constatat că firma nu mai are bani nici măcar pentru plata salariilor. Toate conturile companiei – 20 de milioane de dolari, inclusiv banii investitorilor – erau goale.

Fondul, care se ocupa cu tranzacţionarea pe bază de algoritmi, a fost lansat în 2009 cu obiectivul de a ajunge printre liderii pieţei de profil. La sfârşitul anului 2013, 2% din totalul tranzacţiilor de pe bursa de la Moscova cu contracte de tip futures şi options erau făcute de Black­field Capital.

Pe măsură ce compania şi-a mărit profilul, invitaţiile la petrecerile anuale organizate de Blackfield au devenit râvnite de comunitatea investitorilor din Moscova. În 2013, în seara anului nou, personalul companiei a fost invitat în Marea Britanie la un concert al trupei Blue unde fiecare angajat a primit cadou un iPod din partea companiei. În iulie 2013, firma a organizat o gală cu tema “Alice în Ţara Minunilor“ care, pe lângă muzică şi personajele costumate ca în carte, a inclus şi un trapezist ancorat de un candelabru care turna şampanie în pahare în formă de fluier.

Până în octombrie compania îşi facea planuri pentru a începe să tranzacţioneze pe bursele de la Londra şi Chicago şi avea în vedere să se extindă în New York, unde Karapetyan îşi instruise angajaţii să închirieze 18 birouri în cladirea World Trade Center 7 pentru a deschide o subsidiară Blackfield Capital.

Karapetyan a mai închiriat un penthouse de 150 de mp în cartierul financiar situat pe William Street pentru 15.000 de dolari pe lună, o chirie record la acea vreme.

“L-a inchiriat fără ca măcar să-l vadă. A completat cecul, l-a trimis şi l-am încasat. Nu l-am văzut în clădire nici măcar o dată.“, a spus brokerul Adam Mariucci.

Problemele au început să apară în primăvara anului trecut odată cu sancţiunile impuse Rusiei din cauza escaladării conflictului din Ucraina. La scurt timp, subsidiara Blackfield din SUA şi-a reziliat contractul de închiriere şi a dat afara tot personalul. Anagajaţilor li s-a spus că decizia a fost luată din cauza lipsei de finanţare în contextul încetinirii creşterii economice a Rusiei.

Din luna octombrie, Karapetyan nu a mai aparut la biroul din Moscova. De atunci nu au mai fost văzuţi nici fraţii Mkhitaryan, care ocupau funcţii executive.

O persoană care s-a dat drept Kim Karapetyan a contactat personalul din conducere la cateva zile de la dispariţia acestuia printr-un mesaj criptat provenit de la o adresa de e-mail temporară în care spunea că este pe fugă din cauza unor ameninţări. El a promis că va înapoia toate fondurile investitorilor, însă nu a menţionat cum poate fi contactat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO