Business Internaţional

Ministrul slovac de finante "isi pune capul" pentru euro

08.08.2006, 18:48 15

Noul ministru de finante al Slovaciei, Jan Pociatek, a declarat ca va demisiona din functie daca guvernul nu va mentine anul 2009 ca termen pentru adoptarea monedei unice europene, relateaza Financial Times.
"Sunt direct raspunzator ca tara sa adopte moneda euro la acea data", a declarat el. "Doresc sa respectam cu strictete criteriile impuse de tratatul de la Maastricht. Aceasta este o limita pe care nu vreau sa o incalcam", a mai declarat Pociatek. Pociatek, 35 de ani, fost director in cadrul unei companii de telecomunicatii, a acceptat acest post numai dupa ce premierul Robert Fico a promis ca guvernul va respecta termenul de trecere la euro, instituit de fostul ministru de finante.
Ramane de vazut cat ajutor va primi din partea premierului in lupta pe care se pregateste sa o duca cu bugetul alocat pentru aceasta toamna. Noul ministru a fost deja constrans de Fico sa se alature programului guvernamental care are in vedere schimbari radicale pentru taxa pe valoarea adaugata, care este acum de 19%.
Economistii din cadrul pietelor financiare au fost de parere ca guvernul se va simti obligat sa respecte promisiunile legate de sistemul asigurarilor sociale, depasind astfel limita de 3% din produsul intern brut (PIB) pe anul 2007, limita impusa de tratatul de la Maastricht. Consecinta acestui lucru ar fi amanarea adoptarii monedei euro.
Banca centrala a Slovaciei a trebuit sa intervina in repetate randuri pentru a sustine moneda interna dupa ce partidul de stanga al premierului Fico a castigat alegerile generale din luna iunie si a format un guvern nationalist.
Fostul guvern de dreapta a fost laudat pentru reusita de a reduce deficitul bugetar al anului trecut sub 3% si pentru introducerea unor reforme economice drastice.
Slovacia va fi prima din cele patru tari din Europa Centrala care au aderat la UE in 2004 care va adopta moneda unica europeana. Reusita Ungariei si Republicii Cehe de a depasi deficitul bugetar le-a propulsat pentru adoptarea monedei euro cel tarziu in 2010.
Spre deosebire de Fico, Pociatek e de parere ca tara a inregistrat un progres considerabil. "Finantele pentru cheltuielile suplimentare trebuie sa fie obtinute din cresterea economica si din reducerile bugetare ale guvernului", a comentat Pociatek. El doreste sa opereze schimbari modeste in cadrul sistemului de taxe, acest lucru urmand sa aiba efecte minime pentru buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO