Business Internaţional

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susţine că negocierile în Ucraina ar viza noua ordine mondială, însă nu pot avea loc fără respectarea intereselor Rusiei. Kievul nu vrea să renunţe la Crimeea

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susţine că...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

07.04.2023, 17:39 854

Administraţia Rusiei a semnalat, vineri, că eventualele negocieri în Ucraina ar viza configurarea unei "noi ordini mondiale" fără dominaţia unică a Statelor Unite, în timp ce Ministerul ucrainean de Externe a clarificat că nu intenţionează să renunţe la regiunea Crimeea, anexată de Moscova.

Eventualele negocieri de pace în Ucraina nu pot avea loc fără respectarea intereselor Rusiei, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, aflat în vizită în Turcia. "Nu pot avea loc negocieri fără a se ţine cont de interesele fundamentale ale Rusiei. Este vorba de principiile pe care se bazează noua ordine mondială. Noile principii nu se vor mai baza pe o ordine mondială unilaterală, cu hegemonia unei singure părţi", a afirmat Serghei Lavrov, criticând ceea ce consideră a fi actuala dominaţie a SUA, conform agenţiei RIA Novosti şi cotidianului Le Monde.

Ministrul rus de Externe a subliniat că Moscova nu refuză dialogul cu Kievul. "Dar cu cât Ucraina va refuza mai mult timp negocierile, cu atât va fi mai dificil să fie găsită o soluţie", a precizat Serghei Lavrov, cu ocazia întâlnirii cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

De altfel, Lavrov a atras atenţia că Rusia ar putea contesta "necesitatea" Acordului cu Ucraina, intermediat de Turcia şi ONU, privind exporturile de cereale pe Marea Neagră. "Dacă nu vor exista progrese privind exporturile de fertilizatori şi cereale din Rusia, atunci vom pune sub semnul întrebării necesitatea acestui Acord", a subliniat ministrul rus de Externe.

Pe de altă parte, Administraşia de la Kiev a reafirmat, vineri, că nu va accepta pierderi teritoriale în eventualele negocieri pentru încheierea conflictului cu Rusia. "Nu există niciun motiv legal, politic sau moral care să justifice pierderea unui centimetru de teritoriu ucrainean", a afirmat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe. Oficialul ucrainean a declarat totuşi că apreciază "eforturile" preşedintelui Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, de identificare a unei soluţii pentru oprirea "agresiunii ruse". Luiz Inacio Lula da Silva sugerase negocieri pe tema statutului Crimeei.

Joi, Andrii Sibiha, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, sugerase că Ucraina ar putea accepta negocieri privind statutul Crimeei. "Dacă vom reuşi să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă şi vom ajunge la frontiera administrativă cu Crimeea, suntem pregătiţi să deschidem o pagină diplomatică pentru a discuta despre această problemă. Acest lucru nu înseamnă că excludem posibilitatea eliberării Crimeei de armata noastră", a declarat Andrii Sibiha, conform cotidianului Financial Times.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014 printr-o decizie unilaterală, care nu este recunoscută la nivel internaţional. În plus, Rusia a anexat, în septembrie 2022, părţi ale regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Moscova a cerut Ucrainei şi Occidentului să accepte "noile realităţi teritoriale". Ucraina a respins orice negociere cu Rusia până când nu vor fi retrase trupele ruse de pe teritoriul suveran ucrainean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO